SON EKLENENLER

İzmir Büyükşehir Belediyesinden işçilere tehdit

İzenerji işçilerinin, ikramiyelerinin zamanında ve düzenli yatırılması talebiyle başlattıkları eylemlere İzmir Büyükşehir Belediyesinden tehdit gecikmedi: Çalışanlarımızı uyarıyoruz!
15 Ekim 2024 14:45

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İzenerji’de çalışan Genel İş Sendikası 2 ve 9 No’lu şubelerde örgütlü işçiler ikramiyelerin zamanında ve düzenli ödenmesi talebiyle başlattıkları eylemliliğe bugün 7. gününde devam etti. Talepleri görmezden gelinen işçiler, bugün 2 saat iş durdurdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise sendikanın iş bırakma çağrısı üzerine yayımladığı açıklamada sendikal haklarını kullanan işçileri alenen tehdit etti. Yapılan açıklamada, “Kanun’un 25/II-h bendi hükmünde ‘İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi’ halinde, işverene haklı sebeple derhal fesih hakkı tanınmıştır. Bu çağrıya uymamaları, saatinde işbaşı yapmaları, ödevli bulundukları görevleri yerine getirmeleri, aksi takdirde kanun gereği işlem yapılacağı konularında çalışanlarımızı uyarıyoruz” ifadelerine yer verildi.  

Yapılan eylemlerin ‘kanun dışı’ olduğu ve iş akdinin feshedilebileceği belirtilen açıklamanın tam metni ise şu şekilde: “İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İzenerji İnsan Kaynakları Anonim Şirketi’nde yürürlükteki toplu iş sözleşmesinin (TİS) tarafı Genel-İş Sendikası; ikramiye ödemelerinin erkene çekilerek ücretle birlikte yapılması talebiyle iş yerlerinde ‘iş bırakma’ çağrısında bulunmuştur. Genel-iş Sendikasının iş bırakma çağrısı haksız, dayanaksız ve kanun dışıdır. Yürürlükteki toplu sözleşme uyarınca çalışanlarımızın ücretleri her ayın 7’nci gününe kadar ödenmektedir: 2024 yılındaki ücret ödemeleri; 5 Ocak, 6 Şubat, 6 Mart, 5 Nisan, 6 Mayıs, 6 Haziran, 5 Temmuz, 6 Ağustos, 6 Eylül, 4 Ekim tarihlerinde gerçekleşmiştir, çalışanlarımızın günü gelip ödenmemiş ücret alacağı yoktur. Yürürlükteki TİS’te çalışanlarımız için ücretin yanında, yıllık 112 yevmiye tutarında ikramiye ödenmesi kararlaştırılmıştır. İş yerimizdeki yerleşik uygulama uyarınca ikramiye ödemesi iki ayda bir ayın son çalışma günü yapılmaktadır: 2024 yılındaki ikramiye ödemeleri; 29 Şubat, 30 Nisan, 13 Haziran, 29 Ağustos tarihlerinde gerçekleşmiştir. Ekim ayı ikramiye ödemesinin 31 Ekim’de yapılması planlanmıştır; çalışanlarımızın günü gelip ödenmemiş ikramiye alacağı yoktur. 2024’ün haziran ayında, şirket yönetimimizin takdir ve değerlendirmesiyle Kurban Bayramı öncesinde ödeme erkene çekilmiş ve çalışanlarımıza ayın 13’ünde ikramiye ödemesi yapılmıştır. 4857 sayılı İş Kanunu’nda 34’üncü maddedeki düzenlemeye göre ‘Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir.’ Genel-iş Sendikasının iş bırakma çağrısı yaptığı 14 Ekim 2024 tarihi itibarıyla çalışanlarımızın günü gelip ödenmemiş ücret alacağı bulunmamaktadır. Kanun’un 25/II-h bendi hükmünde ‘İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi’ halinde, işverene haklı sebeple derhal fesih hakkı tanınmıştır. Açıklanan sebeplerle Genel-iş Sendikasının iş bırakma çağrısı haksız, dayanaksız, kanun dışıdır. Bu çağrıya uymamaları, saatinde işbaşı yapmaları, ödevli bulundukları görevleri yerine getirmeleri, aksi takdirde kanun gereği işlem yapılacağı konularında çalışanlarımızı uyarıyoruz.”

"SOSYAL DEMOKRAT BELEDİYECİLİĞE UYGUN BİR DİL DEĞİL"

Belediye idaresi tarafından yapılan açıklamanın eylemi ve mücadeleyi kırmaya yönelik olduğunu belirten Genel İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Gül, “Toplu sözleşmemizde yer alan 41. maddede ikramiyelerimizin maaş ile birlikte ödeneceği ifadesi açık bir şekilde yer alıyor. Bizler burada anayasal, demokratik haklarımızı kullanıyoruz. Masada uzlaşalım, bizlere yakın bir tarih verin diyoruz. Ancak bu çağrımıza makul bir karşılık alamıyoruz. Bunun üzerine yapılan açıklama ise tamamen eylemi ve mücadeleyi kırmaya yönelik ve bu dil, sosyal demokrat belediyeciliğe uygun bir dil değil. Asla baskılara boyun eğmeyeceğiz, geri adım atmayacağız. Eğer tek bir arkadaşımızın dahi bu haklı eylemler nedeniyle, iş akdine el uzatılırsa, net bir şekilde ifade ediyorum ki, tüm İzmir’i eylem alanına çeviririz” diye konuştu.

"MERKEZİ İKTİDARLA AYNI YÖNTEME BAŞVURUYORLAR"

Ardından görüşlerini aldığımız Genel İş İzmir 9 No’lu Şube Başkanı Sedat Kenar ise “3 buçuk yılı aşkın bir zaman diliminde ikramiyelerimiz ve sosyal haklarımız süreki gecikmeye uğradı, uğruyor. Geçen yıl ekim ayında 4 gece 5 gün süren bir direniş sergiledik. Akabinde bizlere sözler verildi. Yeni gelen Belediye Başkanımız Cemil Tugay’la da geçmişte yaşananlara ve sürece dair görüştük ve hassasiyetimizi dile getirdik. Ancak maalesef ki dikkate alınmadı. Bizler işçilerin iradesini ve kazanılmış haklarını korumak zorundayız. Yapılan açıklama bizleri derinden yaralamıştır. Merkezi iktidarın kanunsuzluklarına başkaldıranlar, maalesef konu kendileri olunca aynı yöntemlere ve dile başvuruyorlar” ifadelerini kullandı.

Öte yandan 7 günlük eylemleri boyunca uzlaşıya yanaşılmadığını vurgulayan Kenar, “Bugün ikramiye sürecinde yaşananlar, yarın yılbaşında toplu sözleşme sürecinde yaşanacakların habercisi. Buna böyle bakıyoruz. Dolayısıyla tehditlere ve baskılara asla boyun eğmeyeceğiz. Bizleri duymayanlar ve görmezden gelenler, görmeyi ve duymayı bilecekler. Açıklamada ‘Bu eylemler kanuna aykırı’ diyenler, hukuk maddeleri koyanlar; ne yazık ki toplu sözleşmemizde yer alan 41. maddeye açıklamada yer vermiyorlar. Orada ikramiyelerin maaşla birlikte ödenmesi gerektiği yazıyor. Haydi, bunu da yayımlasınlar. Bizler, mücadelemizde haklıyız. Bu sebeple kimse hiçbir şekilde bizlere geri adım attıramayacak. Açıklamayı ve kullanılan dili ise kınıyoruz” dedi.

EVRENSEL

SENDİKA BÜLTENİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER