SON EKLENENLER

Eğitim-SEN şubesi temizlik krizine dikkat çekti!

Eğitim-SEN İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal okullarda temizlik sorunu bir halk sağlığı sorununa dönüştüğüne dikkat çekerek “Eğitim ve sağlık hakkı kamusal güvence altına alınmalıdır" dedi.
15 Ekim 2024 17:52

İskenderun'da Ulucami Caddesi üzerinde bulunan Güvercinli Park'ta düzenlenen basın açıklaması etkinliğine CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, CHP İlçe teşkilatı, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Eğitim-SEN İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, hükümetin "enflasyonla mücadele" adı altında uygulamaya soktuğu "Kamuda Tasarruf Paketi"nin eğitim alanında ödenekleri kısma yoluna gittiğini vurgulayarak, bunun okullardaki hijyen ihtiyacını hiçe saydığını savundu.

Türkiye'deki okullarda büyüyen hijyen sorununun bir temizlik krizine dönüştüğüne dikkat çeken Ünsal, Milli Eğitim Bakanlığı'nın İş Gücü Uyum Programı ile okulların yalnızca belirli günlerde temizlendiğini, bu durumun hastalıklara yakalanma riskini artırdığını aktardı.

Okullarda çöpler toplanmadığını, lavabo ve tuvaletlerin temizlenmediğini vurgulayan Ünsal “Bu durum binlerce çocuğun eğitime erişimini engelleme tehlikesi yaratmaktadır” dedi.

Ünsal, hükümetin tasarruf paketinin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kendi tuvaletlerini 23 milyon 933 bin TL'ye onardığını, bunun yanında Sayıştay denetimlerinde 111 kamu idaresinin yardım yaptığı vakıfların isimlerini gizlediğini kaydetti. Bütçe sıkıntısının olduğunu savunan Ünsal, devletin sermayeye verdiği teşviklerin 2024 yılı itibarıyla 1.8 trilyon liraya ulaşacağını da kaydetti.

Eğitim alanındaki tasarruf uygulamalarının derhal sonlandırılması gerektiğini dile getiren Ünsal, "Kamuda tasarruf adı altında eğitim ve sağlık hakkı engellenmektedir. Fakat yap-işlet-devret projeleri kapsamında köprülerden karayollarına taahhüt edilen garanti bedelleri adeta bir soyguna dönüşmüştür. Önümüzdeki 3 yıl ödenmesi planlanan bedel 328,7 milyar TL’ye ulaşmıştır. Plansızlığın ve öngörüsüzülüğün faturası çocuklara, eğitim emekçilerine ve vatandaşa kesilmektedir. Bakanlığa bağlı 61 bin okulun her biri için yeterli personel bir an önce sağlanmalıdır. Eğitim-Sen olarak çocukların, öğrencilerin, eğitim ve bilim emekçilerinin haklarını savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Kamusal, laik,  eğitim için her daim mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.             

Kaynak:iskenderun.org

SENDİKA BÜLTENİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER