ÖĞRETİCİ: BU ÖMK ÖĞRETMENLERİN SORUNLARINI ÇÖZMEYECEK, ARTIRACAKTIR

BASK ve Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ ÖMK ile ilgili açıklamalarda bulundu. ÖĞRETİCİ'nin açıklamaları şöyle;
11 Ekim 2024 19:59

Öğretmenlik Meslek Kanunu öğretmenlerin ve paydaşların tüm itirazlarına rağmen dün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Tek yapılan değişiklik ise 34. Madde olan ve meslek güvencesini iki müfettişin insafına bırakan maddenin geri çekilmesi oldu.

Bunun yanında yine eğitim fakültelerini yok sayan, öğretmenleri öğretmenler odasında ücretli-sözleşmeli-kadrolu ayrımına devam eden, verilecek tazminatlar için daha önceki bakanın vermiş olduğu sözlerin dahi tutulmadığı maddeler olduğu gibi geçti.

Öğretmenlik Meslek Kanunu yaklaşık 3 yıl önce TBMM’ye getirildiğinde de benzer şeyleri ifade etmiş ve öğretmenlerin-paydaşların görüşlerini içermeyen düzenlemeler kalıcı olmaz demiştik. Şimdi AYM bazı maddeleri iptal etmiş ve tekrar düzenleyin demişken beklentileri karşılayacak bir kanun yapmak varken yine bildiğimizi okuruz dediler.

Sadece ekonomik sorunlar değil, öğretmen yetiştirmeyi de yeniden ele alınması gerekliliği yıllardır ortadadır. 1 milyon atama bekleyen öğretmenin olduğu, eğitim fakültesi dışında herkese formasyon ile öğretmenlik sertifikasının dağıtıldığı sistem çökecekti ve çöktü.

Bu nedenle öğretmen liseleri tekrar açılmalı, eğitim fakültelerinin kontenjanları azaltılmalı, eğitim fakültelerine girişte başarı sıralaması hayata geçirilmelidir. Tüm bunları yok sayan, öğretmenlik diplomasını kabul etmeyen, öğretmeni Milli Eğitim Akademisi’nde yetiştiririm tutumu kabul edilemez!

Milli Eğitim Akademisi ancak eğitim fakültesinden başarı ile mezun olmuş, KPSS puan üstünlüğüne göre atanmış öğretmenlere hizmet içi eğitim verebilir, vermelidir.

Yoksulluk sınırının çok altında alınan ücretler, emekliliğe yansımayan tazminatlar, günümüz şartlarında çok düşük kalmış ek ders ücretleri, öğretmenlere verilmeyen yıpranma payı başta olmak üzere Anadolu Eğitim Sendikası olarak öğretmenlerimizin gerçek sorunlarının yer alacağı düzenlemeler için mücadeleye devam edeceğiz.