Diyanet ve Vakıf Hizmet Kolu’nda 23 yıldır faaliyet gösteren Diyanet-Sen, Kur’an Kursu Öğreticilerine yönelik kazanımlarını açıkladı. Sendika tarafından yapılan değerlendirmede, özellikle nöbet, ek ders, izin, kariyer basamakları ve yer değişikliği gibi başlıklarda elde edilen haklara dikkat çekildi.
Açıklamada, yatılı Kur’an kurslarında görev yapan öğreticilere gündüz nöbetleri için haftalık 3 saat, gece nöbetleri için ise 4 saat ilave ek ders ücreti alınmasının sağlandığı belirtildi. Kayıt ve planlama dönemlerinde çalışan öğreticilere de yılda 5 günü geçmemek üzere günlük 4 saat ek ders ücreti hakkı getirildi.
Yaz Kur’an Kurslarında haftalık ek ders saati sınırının 15 saatten 20 saate çıkarıldığı, eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneğine esas göstergenin ise 4.500’den 5.500’e yükseltildiği ifade edildi. Ayrıca Kur’an Kursu başöğreticilerinin din hizmetleri tazminatının 15 puana, uzman öğreticilerin tazminatının ise 10 puana çıkarıldığı kaydedildi.
Kurum İdari Kurulu kapsamında da çeşitli düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirten Diyanet-Sen, yaz Kur’an Kurslarının 6 hafta uygulanması, hafızlık eğitimi süresinin uzatılması, merkeze uzak görev yapan personelin İKYS üzerinden izin alabilmesi ve yarım günlük resmi tatillerde mesai düzenlemesi gibi kazanımları sıraladı.
Sendikanın geçmiş yıllardaki kazanımları arasında fahri Kur’an Kursu öğreticilerinin sözleşmeli statüye geçirilmesi, sözleşmeli personelin kadroya alınması, 3 yılını dolduran sözleşmeli personelin nakil talebinde bulunabilmesi, eş durumu nedeniyle atamaların yapılması ve ihtiyaç duyulan kurslara personel tahsis edilmesi de yer aldı.
Diyanet-Sen ayrıca Nisan 2026 tarihli Kurum İdari Kurulu gündeminde Kur’an Kursu Öğreticilerini ilgilendiren yeni taleplere de yer verildiğini açıkladı. Bu kapsamda hizmet içi eğitimlerde ek ders ödemelerine ilişkin 7 günlük sınırın kaldırılması, geçici görevlendirmelerde tarih aralığının açıkça belirtilmesi, öğrenci kayıt sınırının kaldırılması, yönetici atama usul ve esaslarının yeniden düzenlenmesi, lisansüstü eğitim mezunlarına yönelik ek ders ücretlerinin artırılması ve isteğe bağlı yer değişikliklerinin her yıl haziran ayında alınıp ağustosta sonuçlandırılması gibi başlıklar gündeme getirildi.
Diyanet-Sen, Kur’an Kursu Öğreticilerinin sahada yaşadığı nöbet, mesai, tatil ve ek ders sorunlarının farkında olduğunu belirterek, geçmişte elde edilen kazanımları referans gösterdi ve mevcut sorunların çözümü için çalışmaların sürdürüleceği mesajını verdi.
SENDİKA BÜLTENİ SAYFASINI