SON EKLENENLER

''Mülakatlarda son mağdura hakkı teslim edilene kadar mücadelemiz sürecek''

Türk Eğitim Sen Genel Merkezi’nin şubeler ile sürdürdüğü istişare toplantıları Uşak ile devam etti. Bu kapsamda Genel Başkan Yardımcıları Selahattin Dolgun ve Orhan Kütük, Uşak’ta bir dizi istişarelerde bulundu.
20 Şubat 2025 16:31

Kütük: Mülakatlarda son mağdura hakkı teslim edilene kadar mücadelemiz sürecektir.

 Genel Başkan Yardımcısı Orhan Kütük, mülakatlı öğretmen alımı ile alın teri ve emeğin göz ardı edildiğini, mülakat komisyonlarının sübjektif değerlendirmelerinden dolayı haksızlıkların olduğunu söyledi. Kütük, “Mülakat ile ‘nitelikli’ öğretmen alımının hedeflendiğine ilişkin açıklamalar gerçek dışıdır. Öğretmenlerimizin niteliği zaten KPSS ve Öğretmen Alan Bilgisi Sınavları ile ölçülmektedir.  Mülakatın sübjektif bir yöntem olduğunu, adil bir mülakat yapıldığını istediğiniz kadar iddia edin, yine de adil olamazsınız! Ki öyle de oldu. Bilindiği gibi, 2023 KPSS puanına göre 20 bin sözleşmeli öğretmen istihdamına ilişkin yapılan sözlü sınavlarda farklı illerde bulunan sınav komisyonları tarafından farklı uygulamalar yapılarak bazı illerde KPSS puanının yuvarlanması nedeniyle farklı puanlar verildi. Bazı illerde ise KPSS puanına ek yüksek puanlar verilerek sözlü sınav puanları belirlendi.  Bu uygulama farklılığı ise KPSS puanına göre kontenjan içinde yer alan bazı adayların sözlü sınav başarı puanına göre kontenjan dışında kalmalarına ve atanamamalarına sebebiyet oldu. Bu noktada sendikamız mülakat mağduru öğretmenler için dava açtı. Yargı; haksızlıklarla dolu, çalışma barışını, huzurunu bozan mülakat uygulamasına ‘dur’ dedi. Bakınız şöyle bir örnek vermek istiyorum: Maddi imkânsızlıktan dolayı dava açamayan bir öğretmenimiz bize ulaşarak Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçeyle başvurduğunu,  sözlü sınavlardaki puanlama cetveline ulaşmak istediğini ve kendisine verildiğini,  bu cetvellerdeki puanlara göre atanması gerekirken verilen puanların sisteme yanlış işlendiğini söyledi. Komisyon üyelerinin verdiği puanlar 83+83+84 olmasına rağmen sisteme 83 puan işlenmiş. Eksik işlenen 0.33 puandan dolayı bu arkadaşımız Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanında kontenjan dışı kalmıştır.  Bu genç arkadaşımız maddi imkânsızlıktan dolayı dava açamamış ve dava açma süresi geçtiği için bu yapılan işleme itiraz da edemeyecektir. Yetkililere açık çağrımızdır; Bu iş artık hukuki olmaktan çıkmıştır. Vicdanları derinden sarsan genç arkadaşlarımızın mağduriyetleri bir an önce ek atama ile giderilmelidir. Bu vebal hepimizin boynunadır.” dedi.

Kütük: Öğretmenlerimizin daha başarılı, verimli ve mutlu oldukları alanlara geçmesi neden engelleniyor?

MEB’in diplomaya bağlı alan değişikliği hakkında gerekli adımları atması gerektiğini kaydeden Kütük, “Diplomaya bağlı alan değişikliği talebinin yerine getirilmesi konusunda sendika olarak çok fazla girişimlerimiz oldu. MEB’e yazılı başvuruda bulunduk, MEB yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde diplomaya bağlı alan değişikliği yapılması istedik. Çünkü öğretmenlerimizin daha başarılı, verimli ve mutlu oldukları alanlara geçmesi neden engelleniyor?  Bu noktada yapılması gereken; alan değişikliği, ihtiyaçlar doğrultusun da bir takvime bağlanmalıdır. MEB’e yakışan da bu talebi hayata geçirmektir!” diye konuştu.

Kütük: Milli Eğitim Akademisinde tüm paydaşların görüşü alınmalıdır.

Milli Eğitim Akademisi hakkında da önemli açıklamalar yapan Genel Başkan Yardımcımız Orhan Kütük, “Bilindiği gibi Milli Eğitim Akademisi, 1 Ocak 2025 itibarıyla faaliyete geçti. Öğretmenlerin ve eğitim desteğinin kariyer basamaklarında ilerlemeleri devam eden bu akademinin, gelecekte öğretmen olmayı isteyen adaylar için yeni bir eğitim dönemi olacağı ifade ediliyor. Türk Eğitim Sen olarak bu konuda bir takım önerilerimiz var.

  • Milli Eğitim Akademisi mevcut haliyle ikilik oluşturmaktadır. Program, öğretim elmanı, yaklaşım ve anlayış üniversitelerden alınacak ise tam ve özgün bir akademi fikri oluşturulmalıdır.
  • Eğer Milli Eğitim Akademisi açılacaksa, tüm paydaşların görüşü alınarak, topluma yayılan güven ve gerekçe oluşturulmalıdır.
  • Milli Eğitim Akademisinde görev alacak eğitim görevlilerinin ve öğretim elamanlarının seçimi ve görevlendirmesi objektif kriterler belirlenerek, şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
  • Geniş kapsamlı bir araştırma yapılarak eğitim fakültelerinin öğretmen yetiştirmede olumlu ve olumsuz yönleri belirlenmelidir. Milli Eğitim Akademisi bu eksiklerin giderilecek şekilde yapılanmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Kütük: Unutulmasın ki en iyi yatırım ‘eğitime’ yapılan yatırımdır

Ücretli öğretmen uygulamasına da değinen Genel Başkan Yardımcımız Orhan Kütük, “2024-2025 eğitim öğretim yılında yaklaşık 85 bin ücretli öğretmenin görev yaptığı bir eğitim sisteminde kimse bize ‘eğitim’ güzellemesi yapmasın. Eğitim fakültesi mezunu olmayan,  hatta lisans mezunu bile olmayanların öğretmenlik yaptığı bir sistem kabul edilemez. Türk Eğitim Sen olarak en az ücretli öğretmen sayısı kadar kadrolu ve mülakatsız atama istiyoruz. Unutulmasın ki en iyi yatırım ‘eğitime’ yapılan yatırımdır. ” dedi.

 

 

 

 

SENDİKA BÜLTENİ

SENDİKA BÜLTENİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER