SON EKLENENLER

''Odyologlar ve Odyometri Teknikerleri Artırımlı Ek Ödemeden Faydalanmalı”

Odyolog ve odyometri teknikeri istihdamının artırılması, görev tanımlarının yeniden yapılması ve fiziki şartlarının iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapılan raporda, özellik arz eden birimlere hizmet veren bu çalışanların artırımlı ek ödemeden faydalanmaları gerektiğine dikkat çekildi.
18 Eylül 2024 18:12

Sağlık-Sen’in odyologlar ve odyometri teknikerleri için düzenlediği toplantının sonuç raporu yayınlandı. 

Sağlık-Sen tarafından düzenlenen Odyologların ve Odyometri Teknikerlerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri Toplantısı'nın Sonuç Raporu yayınlandı. Sağlık-Sen web sitesinde yayınlanan raporda, odyologların ve odyometri teknikerlerinin birçok sorununa dikkat çekilerek, çözüm önerileri sıralandı. 

“İşitme Olmadan Konuşma Olmaz” 

Odyologların ve odyometri teknikerlerinin hak ettiği değeri görmediğine vurgu yapılan raporda, “İşitme olmadan konuşma olmaz parolası ile önemlerinin anlaşılması gerekmektedir. Hastanelerde görev yapan odyologların ve odyometri teknikerlerinin çalışma şartlarından özlük haklarına, tıbbi cihazlardan mali haklara ve istihdama yönelik birçok sorunu mevcuttur. Halk sağlığının korunmasında ve işitme kaybının önüne geçilmesinde önemli bir görevi icra eden çalışan sayısı, ne yazık ki son derece azdır” ifadelerine yer verildi. 

“Birçok Kuruma Odyolog ve Odyometri Teknikeri İstihdamı Yapılmalı”

İstihdamın artırılması gerektiği kaydedilen ve önerilerin sıralandığı raporda, “Odyolog ve odyometri teknikeri istihdamı artırılmalı, aile sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi, ilçe sağlık merkezleri, Sosyal Güvenlik Kurumu gibi birçok kurumda odyolog ve odyometri teknikeri istihdamı sağlanmalıdır” denildi. 

“Yönetmelikte Görev Tanımları Yeniden Düzenlenmeli” 

Görev tanımlarının yetersiz olduğuna ve yönetmelikte yer alan maddelerin geniş yorumlanmaya açık olduğuna değinilen raporda, “Odyologların ve odyometri teknikerlerinin görev tanımlarının birbirinden ayrılması gerekirken, iki ünvan için tek düze uygulamalar bazı sorunlara sebep olmaktadır. Bu sebeple, Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik’ te yer alan, odyolog ve odyometri teknikerlerinin görev tanımları yeniden düzenlenmelidir” bulgusu yer aldı. 

“Artırımlı Ek Ödemeden Yararlanamıyorlar” 

Odyologların ve odyometri teknikerlerinin, özellik arz eden birimlere hizmet vermesine rağmen, artırımlı ek ödemeden yararlanamadığına da dikkat çekilen raporda, odyologların ve odyometri teknikerlerinin artırımlı ek ödeme katsayılarından faydalanması istendi. 

Raporda sorunlara ilişkin öne çıkan çözüm önerileri şu şekilde sıralandı:

Çalışma alanlarında fiziki şartlar iyileştirilmeli, eski ses geçirmez kabinlerin değişimi sağlanmalı, kabin eksiği olan kurumlara temin sağlanmalı, otomatik sisteme geçmeyen hastaneler tespit edilerek, sistem desteği sağlanmalıdır.

Lisans tamamlayan veya alanında yüksek lisans yapan odyometri teknikerleri, sınavsız ünvan değişikliği ile odyolog kadrolarına geçirilmelidir.

İşitme cihazı merkezlerinin denetimleri sırasında odyolog ve odyometri teknikerlerinin desteği alınmalıdır.

Yüksek lisans diploması olan odyolog ve odyometri teknikerleri, artırımlı ek ödemeden faydalanmalıdır.

Kendi alanında yüksek lisans yapan odyolog ve odyometri teknikerlerinin de özel hizmet tazminatları artırılmalı ve “uzman” ünvanı ile kariyer ilerlemesinden faydalanmalıdır. 

Kulak burun boğaz uzmanları ile koordineli bir çalışma sistemi kurulmalı, işitme testine gönderilmeden önce, yapılması gereken tetkik kriterleri belirlenmelidir.

SENDİKA BÜLTENİ

SENDİKA BÜLTENİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER