SON EKLENENLER

AES: MEMURLARDAN ALINAN GELİR VERGİSİ %10 DA SABİTLENMELİDİR

AES, vergi dilimin %10 da sabitlenmesi talebimizi Cumhurbaşkanlığı, Maliye Bakanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisine iletti.
18 Eylül 2024 16:14

Gelir vergisi yıllık kazançtan 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa göre alınan bir vergi türüdür. Mevzuat hükümlerine göre değişken oranlı tarife uygulanmakta, aylara göre memurların toplam kazançları artmış göründüğü için tabii oldukları dilim de artmaktadır.%15 ile başlayan vergi dilim oranları yılsonunda%27 seviyelerine yükselmektedir.

            TÜİK verilerinin gerçekten uzak olması, yapay ve reel olmayan enflasyon oranlarına bağlı olarak memur maaşlarındaki artışları gerçekçilikten uzaklaştırmıştır. Sayısal olarak yükselen rakamların alım gücü düşük kalmış, fakat matematiksel oranlamalarda yüksek vergi tahakkukları karşımıza çıkmıştır. Memur, daha maaşını eline almadan fahiş vergi kesintileri ile karşılaşmakta, zaten alım gücü kalmayan maaşların daha da erimesi ile mağdur olmaktadır.

            Bir çok özel sektör firmaları vergiden muaf tutulurken, ya da vergi anlaşmaları ve afları ile vergileri silinirken, zaten enflasyon karşısında beli bükülen memurların sırtına bir de vergi yükü yüklemek adil değildir. Biz Anadolu Eğitim Sendikası olarak vergi diliminin yıl boyunca%10 da sabit tutulmasını talep ediyoruz. Böylelikle her geçen gün maaşların erimesinin önüne geçilebilir. Öngörülebilir bir ekonomik planlama yapmak her memurun hakkıdır. Aksi halde her ay başka bir dilime geçme sürprizi ile karşılaşan memurların, gün gün eriyen maaşları karşısında geçim sıkıntısı yaşamaması düşünülemez. Bu nedenle vergi dilimin%10 da sabitlenmesi talebimizi Cumhurbaşkanlığı, Maliye Bakanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisine ilettik.

 Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreterliği

 Tarih: 18/09/2024

Sayı:  639-24/8030                                                                                                             

Konu: Gelir Vergisinin% 10’da Sabitlenmesi

  T.C.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

  İlgi:  a) 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu

            İlgi(a) kapsamında ülkemizde gelir vergisi yıllık kazanç üzerinden artan oran sistemi ile alınmaktadır. İlgi(a) 5. Bölüm 103. Madde uyarınca%15 ile başlayan vergi dilimleri%20,%27,%35 v3%40 şeklindedir. Devlet memurlarının vergilendirme işlemi, aylık ücretleri üzerinden yapılmakta, daha maaşını almadan tahakkuk ve tahsilât aşamaları gerçekleşmektedir. Bu açıdan memurlar, vergi zayiatına asla mahal vermeyen, devletimizin sadık mükellefleridir.

            Buna mukabil, artan oranlı vergi dilimleri, her geçen gün memurlarımız için daha da zorlayıcı olmaktadır. Sayısal olarak artan maaşlar, vergi dilimlerinde bir üst dilime geçişi hızlandırmakta, tahakkuk eden vergi miktarları ciddi artış göstermektedir. Oysa nominal olarak artmış görünen ücretlerin reel değeri artmamakta, aksine alım gücü her geçen gün düşmektedir. Enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmaması ile alınması gereken zam oranlarının alınamaması ile yaşanılan mağduriyet, vergi dilimleri ile katlanmakta, memurların ekonomik durumu her geçen gün kötüye gitmektedir.

            Bu sebeplerden dolayı ücretli çalışan memurlar için vergi nisaplarının%10 da sabitlenmesi elzemdir. Bu konuda kanun değişikliği yapılmasını talep ediyoruz.

            Gereğini arz ederiz.

SENDİKA BÜLTENİ

SENDİKA BÜLTENİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER