SON EKLENENLER

MEB Yönetici Atama Yönetmeliğine Sert Eleştiri: “Liyakat Yerine Puan Avcılığı Dayatılıyor”

EBS İstanbul 6 No’lu Şube Başkanı İdris Şekerci, Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yürürlükteki yönetici atama yönetmeliğini sert sözlerle eleştirdi. Şekerci, mevcut sistemin okul yöneticiliğini vizyon ve liyakatten uzaklaştırarak “puan avcılığına” dönüştürdüğünü ve sahadaki gerçekleri görmezden geldiğini ifade etti.
03 Şubat 2026 13:29

“Eğitim camiasında bilinen bir gerçektir:Bir okul, müdürü kadardır,” diyen Şekerci, buna rağmen yönetmeliğin akademik birikimi, tecrübeyi ve kurumsal sürekliliği yeterince önemsemediğini vurguladı.

“Doktora, Bir Yıllık Kıdem Kadar Değer Görüyor”

Yönetici Değerlendirme Formu’ndaki puanlama sistemine dikkat çeken Şekerci, yıllar süren akademik emeğin karşılığının neredeyse yok sayıldığını belirtti:

“Bir doktora derecesinin, sıradan bir yıllık yöneticilik kıdemiyle aynı puanı alması, bilginin ve akademik emeğin değersizleştirilmesidir. Bu yaklaşım, eğitim sistemimizin entelektüel birikimine vurulmuş ciddi bir darbedir.”

Branş Atamalarında Tek Taraflı Adalet Eleştirisi

Şekerci, okul türlerine göre yapılan branş önceliklerinin de ciddi çelişkiler barındırdığını ifade etti. Anaokullarına sınıf öğretmenlerinin atanabildiğini ancak ilkokullara okul öncesi öğretmenlerinin atanamamasını “tek taraflı bir tercih hakkı” olarak nitelendirdi.

“Eğer uzmanlık ve hiyerarşi gerekçesi öne sürülüyorsa, bu neden karşılıklı işletilmiyor? Adalet, tek yönlü olamaz.”

“Kısmi Öncelik, Koşulsuz Bariyere Dönüşüyor”

Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile İmam Hatip okullarında ilgili branş öğretmenlerine tanınan önceliğin makul olabileceğini belirten Şekerci, bu durumun mutlak bir kurala dönüşmesini eleştirdi:

“Bu uygulama, liyakatiyle öne çıkan ve başarısını kanıtlamış yöneticilerin daha baştan elenmesine neden oluyor.”

Şekerci, asıl çelişkinin ise burada ortaya çıktığını vurguladı:

“Bir branşa koşulsuz öncelik tanınırken, dört yıl boyunca başarılı olmuş ve kurum kültürü oluşturmuş bir yöneticinin aynı okulda devam etmesine neden tercih önceliği verilmiyor?”

Dezavantajlı Bölgeler Görmezden Geliniyor

Yönetmeliğin, imkânları geniş okullarda görev yapan yöneticileri avantajlı kıldığını belirten Şekerci, dezavantajlı bölgelerde görev yapan yöneticilerin ise sistematik olarak geri planda bırakıldığını söyledi:

“Öğrencisini sokaktan kurtarmaya çalışan saha yöneticileri ödüllendirilmediği sürece, bu sistem liyakat değil, imkânlıların yarışıdır.”

“Eğitimde Terazi Yeniden Kurulmalı”

Açıklamasının sonunda Şekerci, MEB’e çağrıda bulunarak yönetici atama sisteminin yeniden ele alınması gerektiğini belirtti:

“Liyakat terazisi; branşa, koltuğun süresine ya da okulun konumuna göre değil; emeğin niteliğine, akademik birikime ve sahadaki başarıya göre kurulmalıdır. Aksi halde kurumsal süreklilik ve eğitim kalitesi ciddi zarar görür.”

SENDİKA BÜLTENİ

SENDİKA BÜLTENİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER