SÜRMANŞET HABERLER

Sağlık işçilerinin 1 Mayıs talebi: Eşit işe eşit ücret!

Sağlık-İş Denizli İl Temsilcisi Zeki Kılıç, eşitsizliklere, adaletsizliklere karşı 1 Mayıs’ta da mücadeleyi sürdüreceklerini dile getirdi.
19 Nisan 2024 11:34

Denizli’de Sağlık-İş üyesi Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi sağlık işçilerinin talepleri için yürüttüğü mücadele sürüyor. Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası (Sağlık-İş) Denizli İl Temsilcisi Zeki Kılıç, eşitsizliklere, adaletsizliklere karşı 1 Mayıs’ta da mücadeleyi sürdüreceklerini dile getirdi. Kılıç 1 Mayıs’a giderken taleplerini sıraladı.

1 Mayıs’ın işçi sınıfının verdiği hak mücadelesinin simgesi olduğunu söyleyen Kılıç, “Çalışma yaşamında insan haklarının korunması ve geliştirilmesi ekonomik ve sosyal gelişme açısından vazgeçilmezdir” dedi.

PAÜ HASTANESİNDEKİ MÜCADELE KARARLILIKLA SÜRECEK

Pamukkale Üniversitesi Hastanesinde süren mücadelenin son durumuna ilişkin konuşan Kılıç, “Yönetim tarafından hiçbir şekilde dönüş almadığımızı bildirmek isterim. Mücadelemiz kararlılıkla devam edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Benim şahsi düşüncem şöyledir ki yöneticiler yönettikleri kurumlarda, kuruluşlarda sorunları halletmek, düzeni ve adaleti sağlamak için görev almaktadırlar. Pamukkale Üniversitesi Hastanesindeki yöneticilerin, 1023 işçinin sesini duymazlıktan gelmesi kabul edilebilir değil” dedi.

Hastane yönetiminin taleplerin karşılandığına ilişkin kamuoyu duyurusuna da tepki gösteren Kılıç, “Oradaki hakların tamamının verilmediğini, o hakların verilmesi için mücadelemizin sürdüğünü belirtmek isterim. Toplu iş sözleşmesi imzalandığı tarihten bu yana hastaneye 351 personel alımı yapılmıştır. Personel arkadaşlarımız görevlerine başladıkları günden bu yana her yöneticiye bu durumu anlatmamıza rağmen karşılık bulamadığımız için mücadelemiz başlamıştır. Toplu iş sözleşmesindeki diğer haklarımızla beraber eksiksiz verilene kadar mücadelemiz sürecektir. Buradan başkanlarımın ve benim çağrım; rektörlük ve hastane yöneticileri işçilerin sesini duyun, anlaşalım ki kimse mağduriyet yaşamadan, verimlilik artarak emekçilerimiz çalışsın. Mağduriyet yaşanması durumunda, sebebi orada çalışan emekçi kardeşlerimiz değil haklarını teslim etmeyen yöneticilerdir” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ

Sağlık-İş Denizli İl Temsilcisi Zeki Kılıç, sağlık işçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

Vergide adalet istiyoruz. Ücretimizden kesilen gelir vergisinin gelirimizle orantılı olarak adil bir şekilde kesilmesini ve işçilerin gelir vergisinin yüzde 10’a sabitlenmesini,

Her personel için aynı kurumlarda aynı işi yaptığımız çalışma arkadaşlarımız gibi haftalık çalışma süresinin 40 saat olarak eşit olmasını,

Meslek kodlarımızın fiilen yapılan işlere göre tanımlanmasını ve görev tanımımız dışında iş yaptırılmamasını,

Eşit işe eşit ücret,

Kadın işçilerin doğum sonrası İş Kanunu’na göre gece saati sayılan sürelerde ilk 24 ay boyunca çalıştırılmalarının önüne geçilmesine yönelik önlemler alınmasını,

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında görev yapan sosyal hizmet işçilerinin 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan evde hizmet sözleşmesi kapsamındaki çalışma koşullarının sonlandırılmasını,

Tayin ve becayiş hakkının hiçbir ön koşul olmadan 4/D sürekli kamu işçilerine de verilmesini, gibi başlıca taleplerimizin olduğunu bu kutlu günde işçilerimizi temsilen buradan söylemek isterim.

Son olarak 1 Mayıs’ın tarihine, anlam ve önemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıç, umutsuzluğun emek mücadelesinde yeri olmadığını emekçilerin istedikten sonra her şeyin üstesinden gelebileceğini ifade ederek 1 Mayıs’ın emekçilerin sesini rahatça duyurabildiği gün olarak işçiler açısından önemli olduğunu söyledi.

EVRENSEL