SON EKLENENLER

MEB'de 31 bin geçici işçi kadro müjdesi bekliyor

TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Sendika Genel Başkanı Eyüp Alemdar, Milli Eğitim Bakanlığında geçici işçi statüsünde istihdam edilen yaklaşık 31.000 üyemiz ile ilgili bir açıklama yaptı.
24 Mayıs 2022 14:56

Alemdar açıklamasında, bu durumda istihdam edilen üyelerin yılda 10 ay çalıştırılarak 2 ay boyunca ücretten mahrum bırakıldığını, tayin haklarının verilmediğini ve resen emeklilik uygulamalarıyla karşı karşıya bırakıldığını kaydederek, bu sorunların bir an önce giderilmesini istedi.

ALEMDAR açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İŞÇİLERİ YILDA 12 AY ÇALIŞMALI
Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar: “Yılda 12 ay çalışmak, MEB işçilerinin de temel hakkıdır.  MEB işçilerinin tayin hakları verilmeli, resen emeklilik uygulaması son bulmalıdır.”

Koop-İş Sendikası, 696 sayılı KHK ile Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde geçici işçi statüsüyle istihdam edilen 31.000 civarındaki üyelerinin iş sözleşmelerinin iki ay boyunca askıya alınarak yılda 12 ay yerine 10 ay süreyle çalıştırılmalarının son bulması ve bu işçilerin tayin hakları da verilmeyerek resen emekli edilmelerine karşı ülke çapında bir kampanya başlatıyor.

Sosyal medya aracılığıyla ve sendikanın şubelerinin bulunduğu illerde yapılacak basın açıklamalarıyla yürütülecek kampanyanın nedenleri hakkında bir açıklama yapan Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar, “Bu üyelerimizin daimi işçi kadrosunda yılda 12 ay istihdam edilmesini, tayin haklarının verilmesini ve resen emeklilik uygulamasının kaldırılmasını sağlayarak tam eşitliğin, çalışma barışının ve huzurunun tesis edilmesi için mücadele ediyoruz” dedi.

Alemdar, “Eğitim öğretim faaliyetlerinin sağlıklı ve düzenli bir şekilde devam etmesi için canla başla çalışan üyelerimiz, diğer kamu işçilerinden farklı olarak, geçici işçi kadrosunda yılda 10 ay çalıştırılıyor ve pek çok sorunla karşı karşıya kalıyor. Bu arkadaşlarımız, yaşamlarını çalıştıkları işten elde ettikleri gelirle idame ettiriyor. Ancak bu adil olmayan uygulama nedeniyle, tek gelir kaynakları olan ücretten yılda 2 ay boyunca mahrum kalıyor. Üyelerimizin gelir elde edemedikleri iki ay boyunca geçimlerini sağlama konusunda sıkıntıya düşüyor. Bu insanlar, yaşadığımız bu hayat pahalılığı ve ekonomik sıkıntıda, iki ay boyunca hayatlarını nasıl sürdürecek? Bu uygulama adaletle, hakla, eşitlik ilkesiyle bağdaşmıyor” diyerek tüm üyeleri ve kamuoyunu bu kampanyaya destek olmaya çağırdı.

Alemdar sözlerine şöyle devam etti: “Bu üyelerimize tayin haklarının verilmemesi de ciddi mağduriyetler yaratıyor. Tayin hakkı verilmeyen üyelerimiz, yaşamak zorunda oldukları illere ve işyerlerine gidemediklerinde bu durum aile birliklerini dahi tehdit eder hale geliyor.

Üyelerimiz ayrıca, resen emeklilik uygulamaları ile 47-48 yaşlarında zorunlu olarak emekliliğe sevk ediliyor. Bu durum üyelerimiz açısından önemli problemleri beraberinde getirirken, yetişmiş tecrübeli işçi açığı yaratması bakımından Milli Eğitim Bakanlığı açısından da problem oluşturuyor.”

Alemdar, bu adil olmayan uygulamaların, Anayasamızın 49. maddesinin “Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir” ve “Devlet çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek, çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gereken tedbirleri alır” hükümlerine aykırı olduğunu belirterek, bu uygulamanın çalışma barışını ve huzurunu bozan, iş verimliliğini düşüren sonuçlara yol açtığını da sözlerine ekledi.

“Koop-İş ailesi olarak, bu haksız uygulamaların düzeltilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı nezdinde pek çok girişimde bulunduk. Sorunun çözümü için önemli bir mesafe kat ettiğimize inansak da kesin çözüm henüz mümkün olmamıştır” diyen Alemdar, “Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ ile Hükümet arasında imzalanan Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü gereği, başta MEB işçileri olmak üzere, kamuda geçici statüde çalışan tüm işçilere kadro verilerek yılda 12 ay çalışmalarının sağlanması ile tayin haklarının tanınması yönündeki taleplerimizi içeren hükümler de eklendi ve Çerçeve Protokolünde yer aldı. Protokolde de yer alan bu hükümler ile ilgili olarak gereken çalışmalar bir an önce başlatılmalıdır.  Yılda 12 ay çalışma ve tayin haklarının verilmesi ile resen emeklilik uygulamasının kaldırılması taleplerimizin uygulamaya konularak çalışma barışının, huzurunun ve adaletin zaman kaybetmeden tesis edilmesini talep ediyoruz. Bilinmelidir ki haklı mücadelemizi sonuç alana kadar yılmadan sürdüreceğiz” dedi.

SENDİKA BÜLTENİ

SENDİKA BÜLTENİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER