SÜRMANŞET HABERLER
SON EKLENENLER

İşten çıkarılan belediye işçilerinden Başkan Cemil Tugay’a yanıt: Fazlalık değildik

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın direnişteki İZENERJİ ve İZDOĞA işçileriyle ilgili yaptığı açıklamalarına işçiler yanıt verdi. İşçiler, yanlış bilgiler verildiğini belirtti.
27 Mayıs 2024 18:20

İzmir’de “deneme süreci” ve “personel fazlalığı” gibi gerekçelerle işten çıkarılan ve Egemenlik Binası önünde oturma eylemine başlayan İZENERJİ ve İZDOĞA emekçileri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a yanıt verdi.

Gündeme Bakış isimli haber sitesinde demeci yayımlanan Tugay; işçilerin çoğunun tıbbi sekreter ve büro elemanı olduğunu belirterek, “Belediye önünde eylem yapan 20 kişi varmış. Bu arkadaşların görevleri ne idi diye arkadaşlara söyledim. Çoğu sekreter. Tıbbi sekreter ve büro elemanı...Bir tane teknisyen var. Diğerlerinin hepsi büro elamanı. Hastane yıkılmış vaziyette. Tıbbı sekreteri ne için aldınız diye sormak lazım” şeklinde konuştu.

Öte yandan işe alımlar hakkında derneklerin arandığını belirten Tugay, “Son birkaç ay yoğun işe alımlar olmuş. Tunç Soyer’in danışmanı dernekleri arayıp, ‘sizin adamlarınızı işe alacağız. İsim verin’ diye telefonlar ediyormuş. Bu şekilde derneklerden bilgiler geldi. Bazıları buna olumsuz cevap vermiş. Bunu gerçekten birilerinin açıklaması lazım. Belediye bu kadar maddi sıkıntıdayken ve artık Tunç Soyer’in aday olmadığı açıklanmışken ne amaçla yaptıklarını söylemeleri gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

“BİR AVUÇ DEĞİLİZ”

Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın verdiği demeç üzerine Evrensel’e konuşan işçiler öncelikle kendilerinin 20 kişi olmadığını belirterek, “Sayın Başkan’ımızın açıklamalarını oldukça talihsiz buluyoruz. 20 kişi denilerek bizler bir avuç marjinal gibi lanse edilmişiz, ancak bizler iletişim gruplarımızda 100 kişi olup, kapı önündeki direnişi ise sirkülasyonla beraber 50-60kişi dolayında sürdürüyoruz. Öte yandan bizler buradaki direnişimiz vesilesiyle, halihazırda işten çıkarılma kaygısı ile görevlerini icra eden tüm belediye emekçilerinin de güvencesiyiz. Öyle ki, yankı bulan direnişimiz neticesinde, işten çıkarılmak üzere listeye adları yazılan 300 dolayında arkadaşımızın fesihlerinin durdurulduğunu biliyoruz” dedi.

“BİZLER İLE GÖRÜŞÜLSE NE İŞ YAPTIĞIMIZ BİLİNİRDİ”

Özel Kalem Müdürü’yle görüşmelerinde Başkan Cemil Tugay’dan randevu talep ettiklerini ancak hala dönüş sağlanmadığını belirten işçiler, “Bizler hakkında çoğu büro elemanı ve tıbbi sekreter denmiş. Sözleşme ve tüzükte ‘büro elemanları çıkarılabilir’ gibi bir ibarenin olmadığını ve çoğunluğumuzun ise teknik eleman olduğunu ifade edelim. Direnenler arasında öğretmenlerin, mühendislerin, şoförlerin, kaynakçıların, geri dönüşüm biriminde çalışanların, kanalizasyonda çalışanların bulunduğunu belirtmemiz yerinde olacaktır. Şayet randevu talebimize bir dönüş yapılsaydı, derdimizi yüz yüze anlatırdık, bizleri yakından tanır, ne iş yaptığımız hakkında derin bilgi sahibi olunur ve bu talihsiz açıklamalara yer verilmezdi” ifadelerini kullandılar.

Hastanede tıbbi sekreter olarak çalışan bir işçi ise, “Hastanemiz başhekimi Yavuz Uçar ile çıkarılma iddiaları gündeme geldiğinde görüştük. Kendisi bizlere ‘merak etmeyin, şu an burada fazlalık değil ihtiyaç var, kimse sizleri çıkarmaz’ denilmişti” hatırlatması yaptı.

“DERNEKLER KONU İLE ALAKALI AÇIKLAMA YAPACAKLAR”

Paylaşılan haberle birlikte kamuoyunun manipüle edildiğini vurgulayan işçiler, “Her olumsuz demeç bizleri daha da kenetliyor. Son demeçte derneklerden liste istendiği belirtilmiş. Dernekler de zan altında bırakıldılar. Çeşitli derneklere iddiaları sorduk ancak böyle bir olay olmadığını ve konu ile alakalı açıklama yapacaklarını söylediler. Öte yandan bu iddialar ile bizlere ‘torpilli’ damgası vuruluyor. Biz kimsenin hakkına girmedik. 2019’dan beri belediyenin iş başvuru sistemi olan CV Bank’a başvuru yapmış ve aktif halde tutmuşuz. Siyasilerin buradaki emekçiler üzerinden hesaplaşmalarını kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandılar.

“FAZLALIK DEĞİLDİK”

Son olarak Başkan Cemil Tugay’ın, “Görev değişikliği ile de olsa arkadaşları işten çıkarmayalım dedik. Bunu kabul edenler var. Bazılarında ise açık sorunlar var. Hiçbir ihtiyaç olmayanlar...” şeklindeki ifadelerine yanıt veren işçiler, “Şu ana kadar hiçbir arkadaşımıza ‘görev değişikliği ile dahi olsa çıkarmayalım’ şeklinde bir yaklaşım ve teklif gelmedi. Öte yandan işten çıkarıldığımız ilk günden bu yana söylüyoruz, altını çiziyoruz. Bizler, her birimiz görevlerimizin başında iken işten çıkarıldık. Sağda solda otururken çıkarılmadık. Birçok arkadaşımız bulunduğu birimde eksik personelle çalıştığını belirtiyor. Birim müdürlerimiz ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Bizler fazlalık değildik” diyerek sözlerini tamamladılar.

EVRENSEL

SENDİKA BÜLTENİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER