Ankara 7. İdare Mahkemesi, söz konusu öğretmenin ek ders ücretlerinin artırımlı olarak ödenmesine ve geçmiş döneme ait eksik tutarların yasal faiziyle birlikte kendisine verilmesine hükmetti.
Mahkeme kararında, toplu sözleşme hükümlerinin yalnızca fiilen derse girilen saatleri değil, görev karşılığında ödenen ek ders ücretlerini de kapsadığı vurgulandı. Kararda ayrıca, yaptığı görevin niteliği gereği derse girme imkânı bulunmayan öğretmenler için “fiilen derse girme” şartının aranamayacağı belirtildi.
Mahkeme, alan şefliği ve koordinatörlük görevlerinin fiilen yürütülmesinin artırımlı ek ders ödemesi için yeterli olduğunu ifade etti. Böylece bu görevleri yerine getiren öğretmenlerin yalnızca derse girip girmediği üzerinden değerlendirilmesinin hukuka uygun olmadığı ortaya kondu.
Kararda ayrıca lisansüstü eğitim yapan öğretmenlere yönelik önemli bir ilkeye de dikkat çekildi. Lisans sonrası mesleki yetkinliğini artıran, yüksek lisans veya doktora yapan öğretmenlere ayrım yapılmadan artırımlı ek ders ücreti ödenmesinin anayasal eşitlik ilkesinin bir gereği olduğu belirtildi.
Mahkeme kararı doğrultusunda Eğitim-Bir-Sen üyesi alan şefi öğretmenin ek ders ücretleri artırımlı olarak ödenecek; geçmişe dönük eksik ödemeler ise yasal faiziyle birlikte kendisine verilecek.
Bu kararın, benzer durumda olan öğretmenler açısından emsal teşkil etmesi bekleniyor.