Sağlık emekçileri Ankara ve İzmir’de yaptıkları ortak açıklamayla vergide adalet talebiyle başlattıkları eylemi 22. haftasında da sürdürdü. “Gelirde vergide adalet” yazılı pankartlarla kamu kurumlarının önünde toplanan emekçiler, “Milyarlarca lira kâr eden şirketlerden yüzde 15 bile vergi alınmazken bizden yüzde 35 vergi alınması adaletli midir??” diye sordu.
VERGİ YÜKÜ ARTTIKÇA EMEKÇİNİN YAŞAM KOŞULLARI ZORLAŞIYOR
Açıklanan enflasyon oranlarına değinilen açıklamalarda, “TÜİK’in gerçek olmayan enflasyon hesaplamaları Temmuz ayında da düşük gösterilince, Bakan Şimşek ‘Temmuzda aylık enflasyon geçici etkiler kaynaklı arttı. Yıllık enflasyon ise hazirana göre 9,8 puan azalarak yüzde 61,8'e geriledi’ demiştir. Bu sözler inandırıcı olmadığı gibi, yoksullaşan ücretli kesimin nefes alacak hali kalmamıştır. Kamuoyunu yanıltan, refah vadeden açıklamalar artık tahammül edilemez hale gelmiştir. Sürekli artan mal ve hizmet fiyatları karşısında çalışanların buharlaşan ücretleri, açıklanan düşük enflasyon oranlarıyla daha da düşük kalırken, artan vergi yükü karşısında asgari yaşam koşullarını sağlamak zorlaşmıştır” ifadelerine yer verildi.
YÜZDE 35 ORANINDA KESİLEN VERGİ ADALETLİ MİDİR?
Halkın patates almaya bile gücü kalmadığının vurgulandığı açıklamada, “Çalıştığımız hastane işletmeleri sıfır vergi verirken, çalışanlardan yüzde 35 vergi almak vergide adaletsizliğin en açık örneğidir. Bakan Şimşek’in açıkça itiraf ettiği gibi: ayda milyonlarca lira harcayanlardan vergi almayıp, yediğimizden içtiğimize, evimizden elektriğimizden, telefonumuzdan internetimize her şeyimizden vergi alınması adaletli midir? Bu ülkede vergilerin yüzde sekseninin biz ücretli ve sabit gelirlilerden alınması vergide adaletli midir? Milyarlarca lira kar eden şirketlerden yüzde 15 bile vergi alınmazken bizden yüzde 35 vergi alınması adaletli midir? Tüketici fiyatları bazında temmuzda en fazla fiyat artışı yüzde 38 ile elektrikte, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 14,92 ile patateste olmuştur. Halkın artık patates bile almakta zorlanması adaletli midir? Bir avuç sermayedar her gün milyonlarca lira harcarken milyonlarca vatandaşın ay sonunu getirmede zorlanması adaletli midir” dedi.
“VERGİ KESİNTİSİ YÜZDE 15’LE SINIRLANDIRILMALIDIR”
Vergi dilimlerinin aralığının sene başında düşük belirlenmesi nedeniyle yıl sonuna doğru yüzde 35’lik vergi dilimine girdiklerinin vurgulandığı açıklamada emekçiler şunları söyledi: Bu adaletsiz ve eşitsiz vergi uygulamasına karşılık her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla yüzde 15 vergi kesinti oranlarını hayata geçirilmesi talebinde ısrarlıyız.”
SENDİKA BÜLTENİ SAYFASINI