İzBB kamu emekçilerinin eylemleri tüm baskılara rağmen devam ediyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan kamu emekçilerinin eylemleri tüm baskılara rağmen devam ediyor.
26 Temmuz 2024 15:48

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan kamu emekçilerinin özgür toplu sözleşme talebiyle yürüttükleri mücadele tüm engellemelere ve baskılara rağmen devam ediyor. Sözleşme taleplerinin yanı sıra dün iş yerleri olan hollere giriş esnasında yaşanan arbedeyi ve Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Yöneticisi Salih Deniz Islakoğlu’nun soruşturmaya çağrılmasını protesto eden kamu emekçileri, eylemlerine hollerde devam etti.

“Grevli, özgür toplu sözleşme”, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Başkan masaya” sloganlarının atıldığı eylemde, Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Cevdet Keleş’in okuduğu basın açıklamasının ardından, baskıların protesto edilmesi amacıyla ağızlara siyah bant çekerek oturma eyleminde bulundular.

“TUGAY’I SENDİKAL HAKLARA SAYGI DUYMAYA DAVET EDİYORUZ”

Başkan Tugay’ın emekçilerin kazanılmış haklarını gasp ettiği yetmiyormuş gibi, tehdit ve baskılarını sürdürmeye devam ettiğini belirterek sözlerine başlayan Cevdet Keleş, “Gasp edilen haklarını geri almak için sendikal ve anayasal haklar çerçevesinde demokratik tepkilerini gösteren memurlara, kamu gücünü kullanarak soruşturma açacağını ve en ağır cezayı vereceğini ifade ediyor. Sayın Tugay bu açıklamaları ile soruşturmayı yürüten kamu görevlileri üzerinde en ağır cezanın verilmesini talep ederek baskı oluşturmak istiyor.

Sendikamızın ve belediye memurlarının amacı ne sayın Tugay’ı yıpratmak ne de partisini, sadece gasp edilen haklarını geri almak için mücadele etmektir. Gazetelere gerçek olmayan beyanlar vererek memurları itibarsızlaştırmaya çalışıyor. Sayın Tugay’a hatırlatmak isteriz, memurların sosyal denge tazminatını kurban bayramından önce kesen sizsiniz, Toplu sözleşme masasını kurmayarak ve sendikalarla görüşmeyerek emekçileri oyalayan sizsiniz, bizim muhatabımız sizsiniz topu sözleşmeyi sizinle yapmak istiyoruz dememize rağmen, CHP izin verirse ben sizinle toplu sözleşme yapmak istiyorum diyerek memurları oyalayan sizsiniz, memurlara sendikal haklarını kullandıkları için soruşturma açıp en ağır cezanın verilmesini isteyen sizsiniz, memurların sendikal faaliyetlerini engelleyerek güvenlik güçlerine darp ettiren sizsiniz, iş yerlerine polisi çağırarak emekçilere biber gazı sıktırıp tartaklatan sizsiniz. Sayın Tugay, sizi sendikal haklara saygı duymaya, emekçileri tehdit etmemeye, emekçilerin hakkını gasp ederek bozduğunuz iş barışını yeniden tesis etmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

“MEMURLARI ENFLASYONA EZDİRMEYİN”

Memurların yeni bir hak talebinde bulunmadığını, mevcut kazanımların korunmasını istediğini vurgulayan Keleş, “Ancak siz mevcut aldığınız sosyal denge tazminatına 2 yıl boyunca zam gelmeden devam edelim diyorsunuz. Sayın Tugay bu ülkede enflasyon yok mu? Hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı yok mu? Sizin öneriniz emekçilerin kazanılmış haklarının 2 yıl boyunca sabit tutularak enflasyon karşısında erimesini sağlıyor. Bizde diyoruz ki emekçileri enflasyona ezdirmeyin. Buradan çağrıda bulunuyoruz memurları enflasyona ezdirmeyin gelin toplu sözleşme masasını kurup sözleşmeyi imzalayalım” ifadelerini kullandı.

“SORUŞTURMALARIN AMACI EMEKÇİLERİ  EYLEMLERDEN KOPARMAK”

Son olarak soruşturmalarla emekçilerin yıldırılmaya çalışıldığını belirten Keleş, “Sendikal ve anayasal haklarını kullanan emekçilerin önüne engeller dizenleri kınıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. Öte yandan sürecin başında yaşanan, meclis önündeki eylemler hakkında soruşturma başlatılarak ifadeye çağrılan Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Yürütme Kurulu Üyesi Salih Deniz Islakoğlu ise değerlendirmelerini gazetemize aktardı. Başkan Tugay’ın ve belediye bürokratlarının sürecin başından bu yana eylemleri kriminalize etmeye yönelik bir tavır içerisinde olduğunu belirterek sözlerine başlayan Islakoğlu, “Açılan soruşturmaları da bunun bir parçası olarak değerlendiriyorum. Asıl amaç emekçilere göz dağı vermek ve anayasal demokratik hakların kullanılmasının suç teşkil ettiğini göstermeye çalışarak emekçileri giderek kitleselleşen ve güçlenen toplu sözleşme eylemlerinden koparmaktır. Temsilci ve üyelerimiz ardından Şube YK Üyesi olarak hakkımda açılan soruşturma da bu sürecin bir parçasıdır. Sendikal haklarımızın dayanakları Anayasanın 90.maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ILO sözleşmesidir. Buradan Tugay’ı, belediye bürokratlarını ve TİS sürecinde tek tip sözleşme dayatmasıyla karşımıza çıkan CHP’yi hukuka uygun hareket etmeye davet ediyorum. Kazanılmış haklarını korumak adına mücadele eden emekçilere yönelik açılan tüm soruşturmaların ise geri çekilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Son olarak haklarını arayan emekçilere yönelik açılan soruşturmalar kapsamında sendika olarak sürecin takipçisi olacaklarını belirten Islakoğlu, “Herhangi bir ceza çıkması durumunda dava yoluyla itiraz edecek, her bir cezayı geri çektirecek ve bu soruşturmaların hukuksuz olduğunu bir kez daha ortaya koyacağız. Bu vesileyle tüm emekçileri gönül rahatlığıyla haklı mücadelemizi büyütmeye davet ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

EVRENSEL