Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu 5 fabrikada 2 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde, MESS’in düşük zam dayatması nedeniyle grev kararı alındı. İlk grev yarın Dilovası, Tuzla, Kartal ve Dudullu’da fabrikaları bulunan Hitachi’de başlayacak.
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) üyesi GE Grid Solutions, Hitachi Energy, Schneider Electric, Arıtaş Kriyojenik ve MESS'ten ayrılan Green Transfo ile DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş arasında süren TİS görüşmeleri patronların yüzde 30’luk zam dayatması nedeniyle tıkanmış, ara bulucu aşamasında da işçilerin taleplerinin karşılanmaması üzerine grev hazırlıklarına başlanmıştı.
Trafo üretimi yapan GE Grid Solutions, Hitachi Energy, Schneider Electric ile kriyojenik depolama tank işleri yapan Arıtaş Kriyojenik, yine trafo üreten ve kısa bir süre önce MESS’ten ayrılan Green Transfo da dahil olmak üzere toplam 5 işletme, 11 fabrikadan yaklaşık 2 bin işçi, MESS ile görüşmelerde anlaşma sağlanamayınca “grev” dedi.
Görüştüğümüz Hitachi Energy ve GE Grid Solutions işçileri, greve hazır olduklarını belirterek, “Sefalet zammını kabul etmeyeceğiz, hakkımız olanı alacağız” diyor.
"YAPTIĞIMIZ İŞİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ"
Hitachi Energy’de çalışan bir işçi, ekonomik sorunların kendilerini zor durumda bıraktığını söyledi. Grevin kendileri için bir araç olduğunu belirten Hitachi işçisi, “Artık bıçak kemiğe dayanmış durumda. Herkesin geçim derdi var. İcralık olan, kredi taksiti ödeyen, kredi kartı borcunu bir başka kredi kartıyla döndüren yüzlerce arkadaşımız var. Hal böyleyken MESS’in bu zam oranı elbette ki kabul edilebilir bir şey değil. Gerçeği yansıtmayan TÜİK verileriyle gelmesinler bize. Çarşıya pazara çıksınlar, ev kiralarına, okul masraflarına baksınlar. Şimdi durum böyleyken yeni yıldan sonra her şey daha da kötü olacak, yine her şeye zam gelecek. Her şeyden öte, bize hakkımızı versinler. Biz yaptığımız işin karşılığını alamıyoruz. Patronlara o kadar çok kazandırırken bizim aldığımız ücret devede kulak misali. Biz istiyoruz ki çocuklarımız güzel bir yaşam sürsün, iyi bir gelecekleri olsun. Tek gayemiz o ve bu gayemiz için mücadele edeceğiz, greve hazırız” dedi.
"İCRALIK DURUMDA OLAN ARKADAŞLARIMIZ VAR"
Önümüzdeki günlerde anlaşma sağlanamaması durumunda greve çıkacak olan GE Grid Solutions’ta çalışan bir işçi de şunları söyledi: “Her şeye zam gelirken bizim ücretlerimiz eridi gitti. Gerçekler ortada, emeğimiz ortada ama aldığımız ücret evi geçindirmemize yetmiyor. Her ayı kredi kartına ya da çevremize borçlanarak kapatıyoruz. Bu nereye kadar böyle gidecek inanın ben de bilmiyorum ama grevimizle ‘Artık yeter’ demek istiyoruz.”
Yıllar önce aldığı evin kredisini ödediğini belirten GE Grid işçisi, “Borç harç bir ev almıştım zamanında, onun kredisini ödüyorum. Çocukların okul masrafı bu sene daha da arttı, zorlanıyoruz. Sadece biz değil, fabrikanın yüzde 90'ı zor durumda. Onlarca arkadaşımız icralık durumda. Hal böyleyken iyi bir zam istemek hepimizin hakkı. Çünkü ürettiğimiz şeyler ateş pahalı. Biz patrona milyonları kazandırırken o bizimle dalga geçer gibi zam teklif ediyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Hiç olmadığımız kadar greve hazırız. Hakkımız için mücadele ettiğimizi biliyoruz” diye konuştu.
"ÇOCUKLARIM YOKLUĞU BİLİYOR"
20 yıllık bir başka GE Grid işçisi, ücretinin 50 bin lira seviyesinde olduğunu belirtti. “Vergi kesintileri nedeniyle ay sonunda elime geçen ücret 45 bin lira oluyor” diyen GE Grid işçisi şöyle devam etti: “Eşim çalışmıyor, biri liseye, diğeri ortaokula giden iki çocuğum var. Çocukların yol parası, harçlığı, kış geldi, doğal gaz parası derken ay sonunu getiremiyorum. Liseye giden çocuğumu servise veremedim, çünkü çok pahalı. Okula otobüsle gidip geliyor. Evet, harçlık veriyorum çocuklara ama inanın kantinden bir şey alıp yiyebilecekleri kadar değil. 15 yaşında çocuk hâlâ okula beslenme götürüyor. Neyse ki çocuklar varlığı, yokluğu biliyorlar da yapabileceğimizden fazlasını istemiyorlar. Çünkü onları öyle yetiştirdik. Bunları söylemek kolay değil ama benim çocuklarım yokluğu biliyor” dedi.
"ÖNCEDEN MAAŞIMIZ ASGARİ ÜCRETİN ÜÇ DÖRT KATIYDI"
Her şeyden kısarak yaşadıklarını belirten işçi, “Eşimle en son üç yıl önce sinemaya gitmiştik. Bir yere gittiğimiz yok, kendimize bir şey aldığımız yok. Eskiden aldığın sigaranın hesabını yapmıyordun, şimdi yapıyorsun. Önceden 2 kilo domates alıyorsan, şimdi 1 kilo alıyorsun. Her şeyden ama her şeyden kısarak yaşamaya çalışıyorsun. İlk işe girdiğim zamanlarda aldığım maaş asgari ücretin üç dört katıydı. Herkes fabrikaya girmek için yarışırdı. Son yıllarda tepetaklak olduk. Maaşımız da hayat standardımız da geriledikçe geriledi. Fabrikadaki tüm arkadaşların durumu aynı. Ev kredisi, ihtiyaç kredisi, kredi kartı borçları... Benim her ay sabit ödemelerim bunlar. Her ay maaşımın dörtte biri sabit ödemelere gidiyor. Geriye kalanıyla da biz dört kişi yaşamaya çalışıyoruz” diye konuştu.
"BEKAERT İŞÇİSİ GİBİ YAPACAĞIZ"
Tek umutlarının sözleşme olduğunu belirten GE Grid işçisi, “Biz maaşlara yüzde 125 zam isterken, MESS dalga geçer gibi yüzde 35 veriyor. Bu rakam üzerinde konuşulacak bir rakam bile değil. Resmen alay ediyorlar bizimle. Her cuma günü fabrika içinde eylemler yapıyoruz, fazla mesailere kalmıyoruz. Geçen hafta çarşamba günü 1 saat işi durdurduk. Geçen çarşamba ilk kez üretime dokunan eylemler yaptık. Bence geç bile kaldık. Taslağımızı almak istiyorsak bu iş durdurmaları kademeli olarak artırmalıyız. 1 saat, 2 saat, gerekirse tam gün. Biz taslağımızın arkasındayız, ülkenin koşulları ortada. İşvereni dize getirecekse üretime dokunan etkili eylemler yapmalıyız. Geçen dönem gibi bu dönem de grev yasağı ile karşı karşıya kalabiliriz. Geçen hafta şube başkanımız da geldi fabrikaya, o da benzer bir olasılıktan söz etti. Hem sendika hem de biz işçiler yasaklama kararı çıkarsa grevi sürdürme konusunda kararlıyız. Tıpkı Bekaert işçisi gibi yapacağız” dedi.
"KİMSE YASAKLARDAN MEDET UMMASIN"
Birleşik Metal-İş önceki gün MESS’in yeni bir teklif verdiğini açıkladı. Birleşik Metal-İş’in açıklamasında, “Bugün yapılan toplantıda MESS, ücret zam teklifini yüzde 23 artı seyyanen 27 TL olarak revize etti. Bu teklif iş yeri ortalamalarında farklı oranlara tekabül etse de 4 işletmenin ortalamasında yüzde 40 oranına denk gelmektedir. Yüzde 40 oranında ücret zammı, yüzde 27’lik vergi dilimi esas alındığında ücret ve ikramiye dahil net 11 bin 685 TL’dir. MESS, diğer 6’şar aylar için de resmi enflasyon oranında ücret zammı teklif etmiştir. Sosyal haklara ilişkin ise 1’inci yıl için yüzde 60, sonraki yıllar için yıllık enflasyon oranında artış teklif edildi” ifadeleri yer aldı.
MESS’in teklifinin işçilerin beklentisinden oldukça uzak olduğuna dikkat çeken Birleşik Metal-İş, “MESS, bugüne kadar hiçbir idari ve mali talebimizi kabul etmemiştir. Tam tersine karşı teklifleriyle işçilerin kazanılmış haklarını geriye götürmeye yönelik tutumunu sürdürmektedir. MESS, 3 yıllık bir TİS teklif etmektedir. Sendikamız, 3 yıllık bir sözleşmeyi tartışma konusu yapmasının dahi mümkün olmadığını, böylesi bir teklifi kabul etmemizin söz konusu olamayacağını gayet açık şekilde belirtmiştir. 3 yıllık sözleşmenin işçiler için daha fazla kayıp demek olduğunu biliyoruz. Bunun yanı sıra esneklik içeren bazı karşı teklifler de verdiler. “İkramiyeler fiili çalışmaya bağlı ödensin” diyorlar. Denkleştirme ve telafi çalışması yapılsın istiyorlar. Deneme süresinin 4 aya çıkarılmasını teklif ettiler. İşverenlerin bu tekliflerinin hiçbirini ne kabul ederiz ne de tartışırız” dedi.
Grev hazırlıklarının her türlü olasılık göz önüne alınarak yapıldığı belirtilen açıklamada, “Metal işçileri her koşulda grev hakkını kullanmakta kararlıdır. Dost da düşman da bunu iyi bilmeli, hiç kimse grev yasaklarından medet ummamalıdır. Sendikamız, metal işçisinin kabul etmeyeceği, onun taleplerini karşılamayacak hiçbir sözleşmeye imza atmayacaktır” denildi.
SENDİKA BÜLTENİ SAYFASINI