Toplantıda, eğitim çalışanlarının güncel sorunları ve çözüm önerileri görüşüldü.
MEB KİK toplantısında gündeme getirilen başlıca talepler şöyle:
-Şube müdürlüğü kadroları dışında kalan kadrolar için de görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavları 2025 yılı tamamlanmadan gerçekleştirilmeli; en geç iki yıllık periyotlar halinde düzenli olarak yapılmalıdır.
-Öğretmenlerin alan değişikliği iş ve işlemleri, 2025-206 eğitim-öğretim yılı yarıyıl tatiline kadar gerçekleştirilmelidir.
-Eğitim kurumlarındaki öğrenci sayıları ve seçmeli derslerin seçimlerinin netleşmesi beklenmeden gerçekleştirilen norm kadro fazlası öğretmenlerin resen atamaları iptal edilmelidir.
- Uzman ve başöğretmenlik ünvanları için aranan sürelere, öğretmenlerin, ücretli öğretmenlik, geçici personel, usta öğreticilik, Milli Eğitim Akademisinde öğretmen adayı ve eğitim personeli olarak geçirilen süreler, askerlik ve 657 sayılı Kanun’un 108’inci maddesi kapsamındaki aylıksız izinde geçirilen süreler dahil edilmelidir.
-Devlet üniversitelerinde görev yapan kamu görevlilerinin öğretmenevlerinden yüzde 50 indirimli faydalanması yönünde düzenleme yapılmalıdır.
-Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde girişimde bulunularak öğretmen kadroları haricindeki kadrolarda görev yapan Bakanlık personeli için müze ve örenyerlerine ücretsiz giriş hakkı sağlanmalıdır.
-Bakanlık tarafından gerçekleştirilen sınavlarda, yerleşim yeri dışındaki sınav mahallerinde görevlendirilen personel için, öğretmenevleri ve uygulama otellerinde öncelikli oda tahsisi yapılmalıdır.
-Devlet Memurlarının Yarım Zamanlı Çalışma Hakkının Kullanımına İlişkin Yönetmelik kapsamında Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile eğitim kurumlarında yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanabilecek memurların tespitine yönelik düzenleme yapılmalıdır.
-7. ve 8. Dönem Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı’nda yer alan “Kamu kurum ve kuruluşları, imkanları çerçevesinde personeline kreş hizmeti sunma, kalitesini ve kapasitesini artırma konusunda ihtimam gösterir.” hükmü gereğince Bakanlık merkez teşkilatı ve bağlı birimleri ile il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görev yapan personelin anaokulu öncesi yaş grubundaki çocukları için kurum hizmet binalarında kreş ve gündüz bakımevleri açılamaması halinde yakın çevredeki kamu kurumlarında bulunan kreş ve gündüz bakımevlerinden yararlanılması konusunda çalışma yürütülmelidir.
- Milli Eğitim Bakanlığı Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, valiliklerde oluşturulan komisyon tarafından belirlenen ilçe grupları; coğrafi yakınlık, mesafe, ulaşım imkanları, aynı veya benzer sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi gibi somut ve objektif kriterler esas alınarak Bakanlıkça yeniden belirlenmelidir.
-Mesleki ve teknik eğitim kurumlarındaki stajyer öğrencilerin SGK prim işlemleri ve prim ödemelerinin Strateji Geliştirme Başkanlığının 01.02.2024 tarihli ve 95651033 sayılı yazısı çerçevesinde il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince gerçekleştirilmesi gerektiği konusunda taşra teşkilatına görüş yazısı gönderilmelidir.
-Bakanlık tarafından gerçekleştirilen e-sınavlarda, görme/işitme engelli adaylar yönünden engellerine münhasır sınav araçları/materyalleri hazırlanmalıdır.
-Bakanlık merkez teşkilatında şoför kadrosunda görev yapan personelin fazla çalışma ücretlerinin, tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilmeden ilgili yılı Bütçe Kanunu eki cetvellerde öngörülen usul ve esaslarda ödenmesi sağlanmalıdır.
-Bakanlık bünyesinde aşçı ve aşçı yardımcısı kadro ve pozisyonlarında görev yapan personelin görev tanımları açık ve net bir biçimde yapılmalı; bulaşık yıkatılması, servis hizmeti sunulması gibi kadro ve pozisyonlarıyla uyumsuz görevlerin verilmeyeceği yönünde düzenlemeye gidilmelidir.
-Bakanlıkça ikili protokoller kapsamında yapılan kurum sınavları ile MTSK sınavlarında sıralı görev dağılımı uygulaması yapılmalıdır.
-Eğitim kurumlarında ders başlangıç ve bitiş saatlerinin cuma günlerinde ve Ramazan ayı içindeki günlerde eğitim kurumlarınca esnek olarak belirlenebilmesi yönünde genel bir düzenleme yapılmalıdır.
-Belletmenlik görevi karşılığı erkek ve kadın öğretmenlere yeniden hizmet puanı verilmesi yönünde ilgili yönetmelikte düzenleme yapılmalıdır.
-Eğitim kurumu yöneticileri hakkında görevleri nedeniyle açılan adli soruşturma ve kovuşturma hallerinde Bakanlık avukatlarınca hukuki destek sağlanmalıdır.
- Haksız ve mesnetsiz suç isnadı ve ithamlara maruz bırakılan eğitim çalışanlarına suçsuz olduklarının tespiti halinde şikayet edenler yönünden hukuki işlem başlatılması için düzenleme yapılmalıdır.
-İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin mevcut maaş ödeme protokollerinin süresi bitiminde sonlandırılarak Bakanlık merkez ve taşta teşkilatı personelinin tamamını kapsayacak tek bir maaş ödeme protokolü akdedilmelidir.
-Bakanlık merkez teşkilatını kapsayan maaş ödeme protokolü teknik şartnamesinde rekabeti engelleyen ve teklif sayısını/miktarını olumsuz etkileyen “bakanlık merkez binası dahilinde şube açma” şartına yer verilmemeli; nakit promosyon veya faizsiz kredi şeklinde tercihli teklif istenilmelidir.
SENDİKA BÜLTENİ SAYFASINI