SON EKLENENLER

Eğitim Sen Toplu Sözleşme (Tis) Talepleri Anket Sonuçları

Eğitim Sen Toplu Sözleşme (Tis) Talepleri Anket Sonuçları açıklandı.
20 Temmuz 2021 17:26

Anket sonuçlarında şu ifadelere yer verildi:

Türkiye’de eğitim sisteminin yıllardır çözülmeyen ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük hakları sorunları eğitim ve bilim eğitim emekçilerini, diğer ülkelerdeki meslektaşlarına göre çok daha fazla olumsuz etkilemeyi sürdürmektedir. Türkiye’de eğitim ve bilim emekçilerinin yıllardır karşı karşıya oldukları güçlükler; -yakın tarihte 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gelen 130 binin üzerindeki ihraçlar, hangi şartlarda çalışmak zorunda oldukları bilinmesine rağmen sorunlarına kalıcı çözümler üretmek için somut adımların ısrarla atılmaması dikkat çekicidir.

Geçtiğimiz yıllar içinde eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik durumunda, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarına ciddi gerilemeler yaşanmıştır. Haksız ve hukuksuz ihraçlarla öğretmenlik mesleğinin, akademik çalışmanın değeri ve özerkliği aşındırılmıştır. Okullarda ve üniversitelerde ayrımcılığa ve hak ihlallerine uğramadan yaşamak adeta mümkün değildir. Toplumun diğer kesimlerinde olduğu gibi, satın alım gücü açısından bakıldığında eğitim ve bilim emekçilerinin de ciddi anlamda bir gelir kaybı yaşadıkları ve geçim sıkıntısı çekmeye başladıkları görülmektedir. Türkiye’de eğitim ve bilim emekçilerine layık görülen maaşın yoksulluk sınırının yanına bile yaklaşmaması, üçte ikisi son 19 yıl içinde göreve başlayan eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik koşullarının zorlaşması ve maaşların yetersizliğinden yakınmasına neden olmaktadır.

Eğitim ve bilim emekçilerinin gerek ekonomik ve gerekse sosyal ve kültürel hakları konusunda tarihsel kazanımlarını koruyabilmek ve grevli toplu sözleşme hakkını kazanabilmek, hatta kazanımlarımızı geliştirebilmek açısından bu dönemde ortak taleplerini belirlemek gerekmektedir. Eğitim Sen Genel Merkezi olarak 2022-2023 yıllarını kapsayacak 6. Dönem TİS görüşmeleri öncesinde internet üzerinden bir anket çalışması yapılmıştır. Bu form eğitim ve bilim emekçilerinin sorunlarını ve taleplerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Toplamda 2.395 eğitim ve bilim emekçisinin katıldığı anket çalışması ile eğitim ve bilim emekçilerinin 6. Dönem TİS görüşmelerinde öncelikli taleplerinin ne olduğu belirlenmeye çalışılmıştır.

Raporun tamamını görmek için tıklayınız

 

 

 

SENDİKA BÜLTENİ

SENDİKA BÜLTENİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER