SON EKLENENLER

Büro Memur-Sen Ticaret Bakanı Muş'a taleplerini iletti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'u ziyaret ederek görevinin hayırlı olmasını diledi. Genel Başkan Yazgan, görüşmede bakanlıktaki kamu görevlilerinin sorun ve taleplerini iletti.
11 Mayıs 2021 15:12

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'u ziyaret etti. Genel Başkan Ali Yalçın ve Genel Başkan Yusuf Yazgan, Bakan Mehmet Muş'a görevinin hayırlı olmasını dileyerek çalışmalarında başarılar diledi.

Genel Başkan Yazgan, görüşmede bakanlık ve bağlı kurumlardaki kamu görevlilerinin sorun ve taleplerini rapor halinde Bakan Mehmet Muş'a iletti. Türkiye'nin ihracatının her geçen gün artmaya devam ettiğini belirten Yusuf Yazgan, "Ülkemiz ve milletimiz için özveri ile çalışan, ülkemiz ticaretinin büyümesinde ve güçlenmesine önemli bir paya sahip olan bakanlık çalışanlarımızın talepleri karşılanmalı, sorunları çözüme kavuşturulmalıdır." dedi.

Ziyaretten memnuniyet duyduğunu ifade eden Ticaret Bakanı Muş, Türkiye'nin daha da büyümesi ve güçlenmesi için el birliğiyle çalışacaklarını kaydetti. Memur-Sen ve Büro Memur-Sen'in Türkiye'nin geleceğine ve kamu görevlilerinin haklarına yönelik başarılı çalışmalara imza attığını belirten Mehmet Muş, Genel Başkan Yazgan’ın ilettiği sorun ve taleplerle ilgili gerekli çalışmaların yapılacağını açıkladı.

BÜRO MEMUR-SEN’İN TİCARET BAKANI MEHMET MUŞ’A İLETTİĞİ TALEPLER

Ticaret Bakanlığımız 2018 yılında kurulmuştur. Kuruluş aşamasında Mülga Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile mülga Ekonomi Bakanlığı birleştirilmiştir. Yetkili Sendika olduğumuz Ticaret Bakanlığı ile ilgili olarak 2019 yılı toplu sözleşme taleplerimiz (82 inci madde 93 üncü madde arası) ve 2020 yılı kurum idari kurulu taleplerimiz ektedir.

Buna göre personel ile ilgili ön plana çıkan taleplerimiz aşağıda yer almaktadır.

Merkez teşkilatı personeli  için fazla mesai ödemesi yapılmalıdır. Merkez teşkilatındaki personele fiilen gümrük işlemi yapmadıkları için fazla mesai ödemesi yapılmamaktadır. Ancak Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerinde avukat, denetmen kadrosunda görev yapan ve dış ticaret müdürlüklerinde çalışan personele fiilen gümrük işlemi yapılmamalarına rağmen ödeme yapılmaktadır. Bu itibarla 4458 sayılı kanuna göre ödenen fazla mesai ücretinin merkez teşkilatı personeline de ödenmesi ve ödeme katsayılarının yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca Fazla mesai ödemesi kanunen 36500 üst ödeme limitinden yapılması mümkün iken 27000 üst limit üzerinden ödeme yapılmaktadır. Bu üst limitin 36500 olarak ödemelere esas alınması gerekmektedir.

Taşra teşkilatı Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri için; 3 bölgeli yer değiştirme sistemi taslağı sendikalar ile paylaşılmamıştır. Ancak personel genel müdürlüğü tarafından Sendikamız (Büro Memur-Sen) ve Türk Büro-Sen’e ayrı ayrı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıdan ve diğer kaynaklardan elde edilen bilgilere göre hukuki güvenlik açısından 1 inci hizmet bölgesi hizmet süresi net bir şekilde belli olmaması, aynı il içerisinde nokta atamanın kaldırılması, Ticaret Denetmenlerinin hizmet sürelerinin geriye yönelik olarak hizmet bölgesinden sayılması ve eşi özel sektörde çalışan personelin mazeret gurubuna dahil edilmemesi yönlerinden sahada eleştirilmektedir. Ancak sendikamızca genel olarak personel lehine olduğu değerlendirildiğinden 3 bölgeli yer değiştirme sistemine destek verilmektedir. Bu kapsamda yer değiştirme kurulunda yetkili sendika temsilcisinin bulunmasının personel lehine daha faydalı bir uygulama olacağı değerlendirilmektedir.

Bağlı olduğumuz Memur-Sen Konfederasyonu ve Sendikamız sözleşmeli personel istihdamını uygun bulmamaktadır. Ticaret Bakanlığında sözleşmeli istihdamı ciddi sorunlara sebebiyet vermektedir. Ticaret Bakanlığında halen sözleşmeli muayene memuru, sözleşmeli muhafaza memuru ve sözleşmeli memur istihdam edilmektedir. Sözleşmeli personel yer değiştirme işlemine tabi tutulmamakta ve görevde yükselme sınavına girememektedirler. Sözleşmeli personelin tayin olabilmesi için gitmek istediği yerde boş sözleşmeli kadro bulunması şartı bulunmaktadır. Ayrıca kadrolu muayene memurları ile sözleşmeli muayene memurlarının işe alınma sürecinde sözleşmeli muayene memurları hak düşürücü yeterlilik sınavına alınmadıklarından anayasamızın eşitlik ilkesine aykırı olduğu değerlendirilmektedir. Bu nedenle tüm sözleşmeli personele kadro verilmesi gerekmektedir.

Muayene memurları için kurum içi Denetmenlik ihdas edilerek personelin bu kadroya geçişi yönünde düzenleme yapılması talebimiz bulunmaktadır. Bu konuda yıllardan beri gelen bu talebin artık Bakanlığınız döneminde karşılanması etkin, kaliteli ve hızlı gümrük işlemlerin nitelikli ve gerekli hukuki güvenceye sahip insan kaynağı ile yerine getirilebileceği kabul edildiğinde önemli bir yenilik olacaktır.

Gümrük teşkilatı personeli için  Gümrük ve Muhafaza Hizmetleri Sınıfı oluşturulması ve bu hizmet sınıfı için Gümrük ve Muhafaza Hizmetleri Tazminatı adı altında bir tazminat ihdas edilerek mali ve sosyal hakların yeniden belirlenmesi,

Adli kolluk olarak görev yapan birimlerden sadece Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü personeli ile yaş haddinden emekliye sevk edilenler dahil (asaleti onaylanmış olmak şartıyla adaylıkta geçen süreler dahil gümrük muhafaza memuru, kısım amiri, bölge amiri, müdür yardımcısı, kaçakçılık ve istihbarat müdürü ile bünyesinde Gümrük Muhafaza Bölge ve Kısım Amirliği bulunan gümrük müdürü/müdür yardımcısı ile bu ve daha yukarı maaş ve derecedeki gümrük muhafaza mensupları) fiili hizmet zammından faydalanamadığından fiili hizmet zammının verilmesi için ilgili birimlere toplu sözleşme öncesi tekrar bildirimde bulunulması talebimiz karşılığında şu ana kadar yapılan çalışma hakkında bilgi verilmesi,

Gümrük idaresinde görevli şef ve memurlar için kurum içi gümrük uzmanlığı kadrosu ihdas edilerek personelin bu kadroya geçişi yönünde düzenleme yapılması talebimiz bulunmaktadır.

2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre ödenen nakdi tazminat ve bağlanacak aylıktan Gümrük Muhafaza Memuru haricinde diğer tüm gümrük personelinin de yararlanması. (Örneğin Gürbulak’ta Bölge Müdür Yardımcısı, ambar memuru ve şoför kadrosunda personel 2020 yılında şehit olmuştur)

Ticaret Bakanlığı personelinin son dönemde karşılaştığı terör olayları, darp ve tehdit olayları yanında ailelerinden, sevdiklerinden ve sosyal hayattan geri kalmaları hasebiyle psikolojik desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. Bireysel sorunların çözülmesi ile kurumsal kültürün gelişmesine katkı sunacak bir durum olarak gördüğümüz bu hususta gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Yardımcı hizmetler sınıfında çalışan personele ödenen gümrük fazla mesai ödemesi 19000 ek gösterge rakamı üzerinden ödenmektedir. Bu uygulama şoför, koruma görevlisi vb. personele de yapılmaktadır. Bu rakamın memurlarda olduğu gibi 20000 ek gösterge rakamı üzerinden şoför, koruma görevlisi vb. unvanlara ödenmesi hususundaki talebimiz 2019 Nisan ayında iletilmiş olup konu hakkında çalışma yapılacağı tarafımıza bildirilmiştir.        

Ticaret Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı gümrük personeline görevden istifa etmeden gümrük müşavirlik sınavına girme hakkının verilmesi (4458 sayılı Gümrük Kanunda değişiklik yapılmak üzere)

Gümrük Muhafaza personeline ödenen tayın bedeli katsayısı 3000 rakamına çıkarılmalıdır.

Gümrük Muayene memurlarına tahakkuk ettirdikleri vergi sorumluluğuna karşın mali sorumluluk tazminatı ödenmelidir.

Ticaret il müdürlükleri personeli fazla çalışma ücretinden yararlandırılmalıdır.

Mühendislik bölümü mezunu personel için ihtiyaç duyulan mühendislik kadrolarına geçiş için sınav açılması faydalı olacaktır.

Tüm Ticaret Bakanlığı personeli koruyucu giyim ve koruyucu gıda yardımından yararlandırılmalıdır.

Kurum idari kurul kararları bağlayıcı bir hale getirilmeli ve sonuçlandırılmalıdır.

Seçilmiş sendika şube başkan ve yöneticileri gerekçe gösterilse dahi yer değiştirme işlemine tabi tutulmamalıdır.

Birbirine denk unvanlar olan kısım amiri ve şefler ile bölge amiri ve müdür yardımcıları arasındaki maaş farkı giderilmelidir.

    

 

SENDİKA BÜLTENİ

SENDİKA BÜLTENİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER