Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından TÜRK-İŞ Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Atalay, Türkiye'de 8 milyon asgari ücretli olduğunu belirterek, "Son 5 yıldır özellikle asgari ücret, geçim ücreti oldu. O yüzden, ‘Bu masada asgari ücretliler olsun’ dedik. Hiç müdahale etmeden, arkadaşlarımız masada oldu. Geçen hafta bir toplantı yaptık, taleplerini kamuoyuna açıkladık. Arkadaşlarımız, ‘29 bin 583 lira istiyoruz’ dedi. 3 toplantı oldu, 3 toplantıda da taraflar bizim önümüze bir rakam getirmedi. Talebimiz ne idi? Anayasada yer alan geçim şartlarına öncelikle uyulmasını, asgari ücret belirlenirken bilimsel kalıpların esas alınmasını, pazarlık konusu yapılmamasını ifade ettik" dedi.
“İŞVEREN VE HÜKÜMET İSTEDİĞİ KARARI ÇIKARIYOR”
Dün akşam yapılan 4'üncü toplantı ve açıklamanın kendilerine son dakika haber verildiğini söyleyen Atalay, "Dün toplantıdan bir saat önce aradılar. Arkadaşlarımızın biri, Gerede'de diğeri başka yerde. ‘Böyle apar topar olmaz’ dedik. Biz de yönetim kurulumuzu topladık. Daha sonra katılmama kararı aldık. Rakamdan haberimiz yok, bilgimiz yok, o yüzden burada olmamızın da bir anlamımız yok. 15 kişi katılıyoruz toplantıya ancak işveren ve hükümet birlikte oluyor; istediği kararı çıkarıyor. 50 yıldır bu komisyon yapılıyor. 6 kere oy birliği ile karar alındı. 22 kere bu toplantıya katılmadık" diye konuştu.
“BIRAKIN 1 YILI, 3 AY GEÇİNEMEZLER”
Asgari ücretin açıklanmasının ardından konfederasyona yönelik yapılan eleştirilere de yanıt veren Atalay, "Ayıptır, günahtır; sendikacıları, işçileri hırpalamanın, yıpratmanın bir anlamı yok. Bu konuları Türkiye'nin bütün vilayetlerinde anlattık. Sendikacılar yasama, yürütme, yargı değil. Şu anda asgari ücretlilerin yüzde 99'u bizim üyemiz değil. Ama komşumuz, arkadaşımız; ‘Bunların ücretini nasıl artırırız’ diye düşünüyoruz. 29 bin 583 lira olması gerektiğini kapı kapı anlattık. Belirlenen bu rakamla insanlar, bırakın 1 yılı 3 ay geçinmeleri mümkün değil. Bu rakam geçim ücreti oldu" dedi.
“ÜLKE BÜYÜYORSA ASGARİ ÜCRETLİ DE BÜYÜMELİ”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonominin iyiye gittiğine yönelik cümleleri olduğunu söyleyen Atalay, "Vergi ile ilgili, staj ile ilgili, taşeron ile ilgili bir yanıt bekliyoruz. Sayın Şimşek, ‘Ülke iyiye gidiyor, ülke büyüyor, finans kuruluşları Türkiye'yi övüyor’ dedi. Bu ülke büyüyorsa, asgari ücretlinin de ekonomik durumdan büyümesi gerekiyor. Kamu işçisinin de emeklinin de büyümesi gerekiyor. ‘Enflasyona ezdirmeyeceğiz’ diyorlar. Bu zammı kabul etmek mümkün değil. Bu komisyonda tam 50 senedir varız. Her seferinde anlatıyorum. Diyorum ki, Bu komisyon adil değil, bu komisyon antidemokratik bir komisyon. Adil olmayan bir komisyonda maalesef 50 sene durduk. Bu saatten sonra adil bir düzenleme yapılmadığı müddetçe, bir daha TÜRK-İŞ olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na katılmayacağız. Bunu buradan kamuoyuna özellikle ifade ediyorum. 10 kişi oturuyor, istediği kararı veriyor. Bundan sonra, bir daha burada yokuz. Çağırmasınlar, bu toplantıya bir daha katılmayacağız. Yeni bir komisyon düzenlemesi yaparlar, adil bir komisyon olursa oturup, konuşuruz" diye konuştu.
HAK-İŞ: 22 BİN 104 TL YETERLİ DEĞİL, MÜZAKERE MASASINDAN KALKILMAMALI
HAK-İŞ Konfederasyonu Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, “Belirlenen rakam ülkemizin gerçeklerini dikkate almayan ve emekçilerin beklentilerini karşılamaktan çok uzak bir rakamdır.” ifadesi kullanıldı.
“Ülkemizde çalışanların yarısı asgari ücret ile çalışmaktadır. Dolayısıyla ülkemizde asgari ücret geçim ücretidir.” denilen açıklamada, 2025 yılı asgari ücretinin enflasyonun altında açıklanmasına tepki gösterilirken asgari ücret tespitinde, “Sosyal diyalog temelli bir yaklaşımla, masada kalarak müzakereyi devam ettirmekte ısrarcı olmak gerektiği” vurgulandı.
SENDİKA BÜLTENİ SAYFASINI