SON EKLENENLER

Mimarlar Odası işçilerinden Genel Kurul'da uyarı eylemi

Mimarlar Odası çalışanları 49. Olağan Genel Kurul'da eylem yaptı. Tez Koop-İş'te örgütlü işçiler "Haklarımızı, toplu sözleşmemizi istiyoruz!" dedi.
20 Nisan 2024 18:31

Tez-Koop-iş'te örgütlü Mimarlar Odası işçileri, sendikalaşma ve toplu iş sözleşmesi hukuksuzluğuna karşı Mimarlar Odasının 49. Olağan Genel Kurulu'nda uyarı eylemi yaptı.

Yapılan açıklamada, "Haklarımız için, insanca bir yaşam için, sendikal özgürlüklerin kazanılması için, kendimiz ve gerçek demokrasi için buradayız. Odamızın, sistematik olarak 4 yıldır sendikalaşma sürecimizin önüne çıkardığı tüm engellemelerden vazgeçmesini, yanlıştan dönmesini, çalışanlarına yaşattığı bu eziyeti sonlandırmasını bekliyoruz" denildi.

Açıklamada, Mimarlar Odasının, anayasal bir hak olan sendikalaşma özgürlüğü önünde toplu iş sözleşmesi sürecini engelleyen tutumuyla taş koyduğu belirtildi.

Mimarlar Odasında ortalama ücretin asgari ücret seviyesinde kaldığı vurgulanan açıklamada, “10-20 yıl gibi sürelerde odaya emek veren çalışanların bile asgari ücret ya da bir parça üstünde ücret alması, günümüz ekonomik koşullarında kabul edilebilir değildir. Zaman içinde azalan çalışan sayısına paralel olarak artan iş yükü ile birlikte çalışma şartlarının ağırlaşması, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamında yaşanan geçim sıkıntısı ve kazanılmış haklarımızın erimesi karşısında, 'insanca yaşamak istiyoruz' talebimiz bugüne kadar ne yazık ki karşılık görmedi. Gerekçe hep ‘oda gelirlerindeki azalma’ olarak anlatıldı. Gördük ki; gelirler pozitif seyirdeyken unutulan emekçiler, gelirler düştüğünde tasarruf edilen ilk kalem olmuş. Öyle ya, tasarruf itibardan değil alın terinden olmalıdır” denildi.

"KURUMUN KÜLTÜRÜNE YAKIŞMIYOR"

Mimarlar Odası MYK'sinin yetki tespitine itiraz ettiği ve sendikaya dava açarak yeni dönem toplu iş sözleşmesi sürecinin başlamasını engellediği vurgulanan açıklamada, “Kasım ayından beri, bu yanlıştan dönülmesi için tüm diyalog yollarını denedik ve tükettik. Her seferinde itirazın geri çekileceğine dair sözler aldık ancak aylardır hiçbir söz tutulmadı. Bu kandırmaca hali, en basit ifadeyle çok üzücü. Ciddiyetten uzak bu oyalama taktiklerini Mimarlar Odası gibi köklü bir kurumun kültürüne yakışmadığını biz çalışanlar biliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "Mimarlar Odası Yöneticilerinin sendika üyesi olma hakkımızı sınıfsal bağlamından kopuk bir yaklaşımla ele almasını, toplu iş sözleşmesi ve sendikaya karşı koyduğu tavrı anlayamıyoruz. Her ne kadar yaptığımız işler ve emeğimiz görmezden gelinse de, biz çalışanlar kurumumuzun mücadeleci değerlerine sahip çıkarak; meslek odasında çalışmanın anlamını gayet iyi bilerek çalışmaya devam ediyoruz. Taleplerimiz görülüp, kabul edilene; TİS süreci başlayıp insani şartlar çerçevesinde imzalanana kadar buradayız. Haklarımız için, insanca bir yaşam için, sendikal özgürlüklerin kazanılması için, kendimiz ve gerçek demokrasi için buradayız. Odamızın, sistematik olarak 4 yıldır sendikalaşma sürecimizin önüne çıkardığı tüm engellemelerden vazgeçmesini, yanlıştan dönmesini, çalışanlarına yaşattığı bu eziyeti sonlandırmasını bekliyoruz" denildi.

EVRENSEL

SENDİKA BÜLTENİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER