Sendikalaşan 4 işçisi işten atıldı | “Sendika hakkımız tanınsın”

Erzincan'da Era Çevre Teknolojileri AŞ’de işçileri DİSK/Genel-İş'te örgütlendiklenen 4 işçi işten atıldı.
20 Mayıs 2022 17:53

Erzincan Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yer alan Era Çevre Teknolojileri AŞ’de işçilerin sendikalaşması üzerine 4 işçi işten atıldı. Düşük ücrete ve kötü koşullara karşı sendikalaştıklarını ifade eden işçiler, işten atılan işçilerin geri alınmasını, sendika haklarının tanınmasını istedi.

Ömrünü tamamlamış lastiklerden geri kazanım sağlanarak yıllık 40 bin megavatlık elektrik ile pirolitik yağ ve gazlardan enerji üreten Erzincan’ın ikinci resmi ARGE Merkezi ilan edilen Era’daki işçiler kötü çalışma koşullarına karşı DİSK’e bağlı Genel-İş’te örgütlenmeye başladı. Çoğunluğun üye olup yetki başvurusunda bulunulmasıyla Era patronu 4 işçiyi ‘küçülme’ bahanesiyle işten attı.

“BİZE HAİN DİYORLAR”

Arkadaşlarının küçülme bahanesiyle işten atıldığını vurgulayan işçiler esas nedenin sendika olduğunu ifade etti. Sendikanın duyulmasının ardından fabrika yönetiminin sendikalaşan işçilere ‘hain’ dediğini söyleyen işçiler, “Sendika girerse burayı kapatırız diyorlar” dedi.

Çalışma şartları nedeniyle iş kollarının ağır iş işler kapsamına girmesi gerektiğini ancak böyle olmadığını söyleyen işçiler, “Yanıcı, patlayıcı gaz var. Yüksek gerilim var, atık yağ var. Ama siyasi güçlerini kullanarak burayı az tehlikeli iş kolu diye gösteriyorlar. Asgari ücretle çalışıyoruz. Benim üzerime 13 milyonluk zimmet var ama asgari ücret alıyorum. Simsiyah, pis, toz, kir, yağ, gaz... Kibrit çaksan havaya uçacağız. Biz de bu koşullara karşı sendikalaşalım dedik. En azından çalışma koşullarımızda bazı düzenlemeler olur, maaşımızda bir düzenleme yapılır diye. Ama maalesef duyar duymaz işten atmaya başladılar” diye konuştu.

EVRENSEL