SON EKLENENLER

DİSK TEKSTİL İŞÇİLERİ SENDİKASINDAN İŞÇİLERİN YAŞADIĞI HAK GASPLARINA DAİR AÇIKLAMA

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Antep Bölge Temsilciliği ve sendika üyesi işçiler, kentte OSB'de işçilerin uğradığı hak gasplarına ve Güven Boya'da yaşanan baskıya dair açıklamada bulundu
07 Kasım 2019 21:15

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Antep Bölge Temsilciliği ve işçiler, yetkili oldukları Güven Boya fabrikasında sendikalı işçilerin maruz kaldığı baskıya ve ekonomik krizin faturasının işçilerin, emekçilerin üzerine yıkılmasına ilişkin sendika binasında basın toplantısı düzenledi. Basın metnini Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen okudu.

Basın toplantısına başlarken açıklanan ekim ayı ihracat rakamlarına değinen Türkmen, ekim ayında Antep’te tüm zamanların ihracat rekorunun kırıldığını hatırlattı. 200 ülkeye ihracat gerçekleştiren Antep’te, işçilerin, emekçilerin ekonomik krizin pençesinde olduğunu, patronların ise büyümeye devam ettiğini belirten Türkmen “Tek başına bu durum bile krizin faturasını kimlerin ödediğini gösteriyor. Milyonlarca işçi ve emekçinin yaşamı işten atmalarla, enflasyon karşısında giderek eriyen düşük ücretlerle, temel tüketim ürünlerine zamlarla cehenneme dönerken, krizin patronlar için ise fırsata dönüştüğünü hep birlikte görmüş oluyoruz” dedi.

"İŞÇİLER GECE GÜNDÜZ ÇALIŞMALARINA RAĞMEN GEÇİNEMİYOR"

Patronların başarılarının arkasında işçilerin yoğun sömürüsün bulunduğunu ifade eden Türkmen “OSB’deki fabrikaların büyük çoğunluğu pazar günü bile çalışıyor. Kriz döneminde işçilerin çalışma koşulları daha da ağırlaştı. Kriz gerekçesiyle binlerce işçiyi işten çıkaran fabrikalar, atılan işçilerin yerine İş-Kur’dan kursiyer adı altında işçi alıyorlar. Kriz patlak verdiğinde işçilerin en fazla işten atıldığı illerden birisi de Antep oldu. Geçtiğimiz yılın ağustos ve eylül aylarında Antep’te 30 binden fazla işçi işten atıldı. Ekonomik krizle birlikte enflasyon da arttı. İşçiler hiç hafta tatili yapmadan, pazar günleri de çalışmalarına ve ek mesaiye kalmalarına rağmen aldıkları ücretlerle geçinemiyorlar” şeklinde konuştu.

Antep OSB’de sendikalı işçiler üzerindeki baskıyı anlatan Türkmen, işverenlerin işçileri e-devlet şifresi vermeye zorladığını, işyerinde işçiler üzerinde baskı kurulduğunu, işçilerin sendikalı oldukları için işten atıldıklarını aktardı. İşçilerin sendikalı olmasının anayasal bir hak olduğunu belirten Türkmen “Sendikalı olduğundan işçiyi işten atmak veya baskı kurmak anayasal suçtur, patronlara artık bu suçu işlememe çağrısı yapıyoruz. Yetkililerden de patronların işçiler üzerinde kurduğu bu baskıya, bu hak gasplarına ve suçlara seyirci kalmama çağrısı yapıyoruz” dedi.

EVRENSEL

SENDİKA BÜLTENİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER