BASK MEMUR VE EMEKLİLERİNİN EYLÜL 2019 KAYIPLARINI AÇIKLADI

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından 2019 yılı Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra sendika ve konfederasyonların açıklamaları devam ediyor. BASK, memurların ve emeklilerin bu ayki kayıplarını açıkladı.
09 Ekim 2019 12:48

3 Ekim 2019’da Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından 2019 Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur sendika ve konfederasyonları da açıklamalarını yapmaya devam ediyor. BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre de enflasyon verileri ışığında memur kayıpları açıklandı. Yapılan açıklamada TÜİK’in açıkladığı Eylül ayı enflasyon oranı kapsamında (aile ve çocuk yardımı hariç) bazı unvanlardaki memurların aylıklarındaki erimenin özeti çıkarıldı.

Bilindiği gibi Temmuz ayında, yılın ikinci yarısı için memur ve emeklilerin aylıklarına toplu sözleşme uyarınca% 5 artış yapılmıştır. Temmuz, Ağustos ve Eylül ayı kümülatif enflasyon oranı ise% 3.24’tür.

MEMURLARIN MAAŞ KAYIPLARI

Bu durumda; 12/1 derece ve kadrodaki bir hizmetlinin Temmuz aylığına yapılan 157.53 TL artışın

Eylül ayında 108,22 TL’si erimiştir. Aynı şekilde;

9/1 derece/kadrodaki bir memurun aylığında Eylül ayındaki erime miktarı 115.97 TL,

7/1 derece/kadrodaki öğretmenin aylığında Eylül ayındaki erime miktarı 131.52 TL,

8/3 derece/kadrodaki pratisyen doktorun aylığında Eylül ayındaki erime miktarı 189.66 TL,

12/3 derece/kadrodaki hemşirenin aylığında Eylül ayındaki erime miktarı 127.24 TL, ’

1/4 derece/kadrodaki mühendisin (büro) aylığında Eylül ayındaki erime miktarı  201.45 TL’dir.

SONBAHAR MEVSİMİ MEMURLARIN KORKULU RÜYASI

Anaokulu ve ilköğretimden yükseköğretime kadar 2019-2020 eğitim ve öğretim dönemi Eylül ayında başlamıştır. Eğitim harcamaları, servis ücretleri, okul giysileri, katkı payları özellikle yükseköğrenim için il dışına gidecek öğrencilerin harcamaları aile bütçelerini sarsmaya devam etmektedir.

Memurların, % 15’lik vergi diliminden% 20’lik vergi dilimine geçilmesiyle vergi dilimi kayıpları da devam etmektedir.

MEMUR VE EMEKLİLERİ 2 YILI KAYBETTİ

2020-2021 yıllarını kapsayan toplu sözleşme sürecindeki danışıklı dövüş sonrasında,  Hakem Kurulunun Hükumetin teklifini onaylaması,  memur ve emeklilerinin 2 yılını heba etmiştir.

Hakem Kurulunun da “YEP enflasyon hedeflerine göre ayarlamalar yapılması” talimatına uyarak memur ve emeklilerine 2020 yılı için% 8,5 olarak öngörülen enflasyonunda altında% 4 + 4 artışa karar vermiş olması 2020 ve 2021 yıllarında kayıpların artarak devam edeceğinin işaretidir.

2020 yılı için YEP’te öngörülen% 5’lik büyümeden memur ve emeklisine pay verilmediği gibi, yetkili sendikaların talebi de yoktur. Netice olarak iki yıllık bir süre için memur ve emeklileri Hükumetin ve enflasyonun insafına terk edilmiştir açıklamasında bulunuldu.

MYMEMUR