Sendikadan yapılan açıklamada, geçmiş yıllarda eğitim fakültelerindeki kontrolsüz kontenjan artışları ve pedagojik formasyon uygulamalarının atama bekleyen öğretmen sayısını yaklaşık 1 milyona çıkardığı ifade edildi. Benzer şekilde hukuk fakültelerindeki plansız kontenjan artışlarının da yeni mezun hukukçuların düşük ücretlerle iş aramak zorunda kalmasına neden olduğu kaydedildi.
Açıklamada, aynı sorunun bugün diş hekimliği alanında yaşandığına dikkat çekilerek, Sağlık Bakanlığı'nın 2026 yılı atama verilerine göre ilan edilen 521 kadroya 17 binden fazla diş hekiminin başvurduğu, başvuru sayısının kadronun 33 katına ulaştığı belirtildi.
AES, üniversite kontenjanlarının ülkenin nüfus yapısı ve kamu-özel sektör istihdam ihtiyacı dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak, sorun ortaya çıktıktan sonra yapılan kontenjan azaltma uygulamalarının mevcut mezunların yaşadığı mağduriyetleri gidermekte yetersiz kaldığını ifade etti.
Sendika, eğitim ve istihdam arasındaki bağın güçlendirilmesi için kısa, orta ve uzun vadeli planlamaların hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, yükseköğretim politikalarının bilimsel veriler doğrultusunda yeniden şekillendirilmesi çağrısında bulundu.